Hlavní obsah

Pocta pro legendu. Buffalo slavnostně vyřadilo Haškovo číslo 39

Buffalo

Slavný český hokejový brankář Dominik Hašek se dočkal v NHL další pocty po skončení kariéry. Po listopadovém zařazení do hokejové Síně slávy v Torontu klub Buffalo Sabres před úterním utkáním s Detroitem slavnostně vyřadil jeho číslo 39. To teď visí u stropu First Niagara Center a Hašek se zařadil po bok dalších šesti legend Gilberta Perreaulta (11), Ricka Martina (7), Reneho Roberta (14), Tima Hortona (2), Dannyho Gareho (18) a Pata LaFontainea (16).

Foto: Harry Scull Jr., ČTK/AP

Dominik Hašek během slavnostního galavečeru v Buffalu.

Článek
Fotogalerie

"Je pro mě velké ocenění být jedním ze sedmi hráčů, jejichž číslo bylo vyřazeno. Po boku Gilberta Perreaulta, jeho spoluhráčů, Tima Hortona, Dannyho Gareho a mého skvělého spoluhráče Pata LaFontainea," řekl devětačtyřicetiletý Hašek serveru nhl.com ještě před ceremoniálem. Stejně jako vstupu do Síně slávy v Torontu se i vyřazení čísla v klubu NHL se dočkal Hašek jako první český hokejista v historii.

V Buffalu působil Hašek v letech 1992 až 2001. Během té doby získal šestkrát Vezinovu trofej pro nejlepšího brankáře NHL. V letech 1997 a 1998 si vysloužil také Hart Memorial Trophy pro nejužitečnějšího hráče NHL, kterou získal dvakrát jako první gólman v historii, a Lester B. Pearson Award (dnešní Ted Lindsay Award) pro nejlepšího hráče podle hráčské asociace NHLPA.

Dvakrát (v letech 1994 a 2001) také získal William M. Jennings Trophy pro brankáře týmu, který obdržel v sezóně nejmenší počet branek. Loni v březnu byl Hašek také jako 42. v pořadí uveden do klubové Síně slávy Buffala.

S devětatřicítkou až v zámoří

"Měl jsem možnost hrát se skvělými spoluhráči, na které jsem se mohl spolehnout. Bez kluků jako jsou Michael Peca, Richard Šmehlík, Pat LaFontaine, Alexej Žitnik a mnoho dalších bych tu dneska nestál. Díky nim jsme byli schopni dosáhnout při mém působení tady tak skvělých úspěchů," ocenil Hašek bývalé parťáky z týmu.

Sabres Haška získali z Chicaga za brankáře Stephana Beauregarda a výběr ve čtvrtém kole draftu. Sabres vychytal v NHL 234 vítězství ve 491 zápasech a s 55 čistými konty drží klubový rekord. V play off má Hašek klubová maxima v počtu zápasů (68), výher (37) a čistých kont (6). V roce 1999 pomohl Sabres k postupu do finále Stanleyova poháru. Jeho zisku se dočkal až v letech 2002 a 2008 s Detroitem.

Číslo 39 si vzal v NHL až v Buffalu a strávil s ním zbytek kariéry v zámoří. "V Česku jsem nosil devítku, protože když mi bylo šestnáct, tak byl jeden z hráčů nemocný a dali mi číslo 9. Chytal jsem dobře, tak mi řekli, ať si ji nechám. Když jsem přišel do Chicaga, nikdo se mě neptal. Dávali mi čísla 31, 34 a zase 31," vyprávěl Hašek.

"Pořád si pamatuju, jak při mé první sezóně v Buffalu přišel před přípravným kempem v Sabreland (kustod) Rip Simonick a ptal se, jaké číslo chci. Poprvé v mém životě se mě někdo zeptal, jaké chci číslo. Opravdu poprvé. Chtěl jsem si vzít jiné než tu devítku v Česku, tak jsem sáhnul po čísle 39 a měl jsem ho pak zbytek kariéry," líčil Hašek.

V NHL odchytal za Chicago, Buffalo, Detroit a Ottawu celkem 735 utkání s průměrem 2,13 obdržené branky na zápas a s úspěšností 92,2 procenta. S 389 výhrami mu patří 12. místo v historii a s 81 čistými konty se dělí o šestou pozici. V bojích o Stanleyův pohár měl ve 119 utkáních průměr 2,02 gólu na utkání, úspěšnost 92,5 procenta a vychytal 14 nul.

Reklama

Související témata: