Hlavní obsah

Pastrňák chybějícím kouskem Bruins? Fanoušci ho přirovnávají k ruské raketě Buremu

Boston

V pouhých osmnácti letech si podmaňuje nejslavnější hokejovou soutěž světa NHL. Český mladík David Pastrňák prožil druhý pohádkový večer v řadě, když po Philadelphii vstřelil dvě branky také do sítě Tampy Bay a v Bostonu o havířovském rodákovi začínají mluvit jako o chybějícím kousku skládačky, kterou se vedení snažilo zaplnit od letního odchodu Jerome Iginly. Získává si i fanoušky, kteří ho rychlým startem za pukem přirovnávají k ruské legendě Pavlovi Buremu.

Foto: Elise Amendola, ČTK/AP

David Pastrňák ujel obránci Tampy Mattu Carleovi (25) a nedal šanci ani brankáři Benu Bishopovi.

Článek
Fotogalerie

Jestliže se po zápase s Philadelphií debatovalo o tom, zda si Boston Pastrňáka ponechá v A-týmu i pro zbytek sezóny kvůli nižší váze a nedostatku zkušeností, po zápase s Tampou, v němž Pastrňák znovu dvakrát skóroval, se zdá tato tajenka vyřešená. Důležitou roli totiž hraje i způsob, jakým obou gólů dosáhl.

V obou případech uplatnil výjimečnou rychlost. Nejdříve na bruslích, když přesprintoval obránce Matta Carleho, a vzápětí i rychlé ruce při parádní kličce, po níž zůstal jeden z nejkvalitnějších gólmanů slavné soutěže Ben Bishop ležet bezmocně na hrudi. Brankáře Blesků si český talent vychutnal i při svém druhém gólu, když sebral jím vyražený puk u pravé tyče a o vteřinu později už ho uklízel za brankovou čáru u druhé tyče.

Největší Pastrňákova devíza: rychlost

„Je vždycky vzrušující mít podobného hráče ve vlastním týmu. Hráče s neuvěřitelnou rychlostí a stejně neuvěřitelnýma rukama," vysekl českému mladíčkovi poklonu trenér Claude Julien. Stejnou Pastrňákovu devízu chválil i bostonský deník Bostonglobe.com. „Jeho rychlost může měnit vývoj zápasů. To bylo patrné při Pastrňákově prvním gólu v čase 15:24 ve druhé třetině. Jak Tuukka Rask řekl: ‚Takových hráčů není nikdy dost.'"

V diskuzi pod článkem na serveru NHL.com si výjimečných schopností nedávného reprezentanta na MS do 20 let všímají i hokejoví fanoušci. „Bruins předvedli dnes večer výkon, na který mohou být pyšní. Pastrňák mi výrazně připomíná Pavla Bureho se svými rychlými prvními kroky. Jako raketa!" napsal Francesco Marino, jehož příspěvek ocenilo hned několik dalších fanoušků.

Umí být rozdílovým hráčem

„Je to mladý hráč, který má rozhodně co nabídnout. Může se stát, že jak bude plynout čas, tak na sebe nebude tolik upozorňovat. Ale v zápasech jako byl ten dnešní, je opravdu vzrušující sledovat způsob jeho hry, ale také to, že umí být tím rozdílovým článkem utkání," shodl se s názorem bostonských žurnalistů kouč Julien.

Novináři vidí v Pastrňákovi možného nástupce Jeroma Iginly. „Od té doby, co Bruins ztratili v létě Iginlu, se rozhodovalo, kdo by mohl zaujmout jeho místo po boku Lucice a Krejčího. Bruins měli několik kandidátů - od Griffitha, Gagneho po Erikssona. Po celou tu dobu Chiarelli (Peter Chiarelli - generální manažer) telefonoval, aby přivedl to správné křídlo. Ale Pastrňák by mohl být odpověď," míní žurnalisté.

„I s ohledem na váhový nedostatek, nevyzrálý věk a nováčkovský kontrakt. On by mohl být tím chybějícím kouskem," dodal deník Bostonglobe.com. „Pokud bude Pastrňák hrát takhle, žádné další trejdy nepotřebujeme," je si jistý Pastrňákův spoluhráč Dougie Hamilton.

Kolik gólů vstřelí David Pastrňák v premiérové sezóně v NHL?
Do 10 gólů
21,2 %
Od 10 do 15
47 %
Od 15 do 20
18,2 %
Dvacet a víc
13,6 %
Celkem hlasovalo 9966 čtenářů.

Reklama