Hlavní obsah

V patnácti opustil rodiče a odjel do Švédska, teď Pastrňák posílá tátovi polibky do nebe

Boston/Praha

V patnácti letech si doma v rodném Havířově zabalil věci, rozloučil se s rodiči a vydal se ve své začínající kariéře pokračovat ve Švédsku. Český hokejový útočník David Pastrňák cítil, že tohle rozhodnutí ho může přiblížit svému dětskému snu a sportovnímu cíli číslo jedna. Tedy zahrát si nejslavnější hokejovou soutěž světa NHL. Možná sám netušil, že se dočká tak brzo...

Foto: Elise Amendola, ČTK/AP

David Pastrňák z Bostonu slaví jednu ze svých dvou tref v duelu proti Tampě Bay.

Článek

K hokeji ho přivedl ve třech letech táta Milan, rovněž bývalý hokejista a trenér. Už od útlého věku Pastrňák ukazoval, že v něm dřímá velký talent. V Havířově pravidelně nastupoval s o dva nebo i o tři roky staršími hráči, v každé sezóně si udržoval bilanci více než bodu na zápas.

V roce 2012 se proto rozhodl odejít do Södertälje a vyzkoušet si švédskou juniorskou soutěž. Nejen kvůli zdokonalení se v hokejových činnostech, ale zároveň kvůli angličtině. To všechno pro to, aby byl po všech stránkách připraven, až jednou zavolá NHL.

Pastrňák v sezóně 2013/14 v Södertälje upaloval mílovými kroky. Nejprve působil ve výběru do osmnácti let, pak ve dvacítce a ještě tentýž ročník nakoukl i do Allsvenskan, druhé nejvyšší švédské seniorské soutěže. To vše jen v šestnácti letech. V následující sezóně už mezi dospělými nastupoval pravidelně, v dubnu pak pomohl české reprezentaci do osmnácti let k senzačnímu stříbru na světovém šampionátu ve Finsku.

Krejčí: Prošel si těžkým obdobím, ale překonal ho

Tím však pohádkový ročník neskončil, třešnička na dortu měla teprve přijít. Koncem června se zúčastnil vstupního draftu NHL, který pro něj snad ani nemohl dopadnout lépe. Hned v prvním kole si ho jako pětadvacátého v pořadí vybral Boston. Tým, kterému odmalička fandil a za který nastupuje i jeho dětský idol David Krejčí.

Když Pastrňák ve Wells Fargo Center, domácí hale Philadelphie, kde se draft konal, uslyšel své jméno, políbil ruku a namířil ji směrem vzhůru. Jako poděkování svému otci, který v lednu 2013, čtyři dny před sedmnáctými narozeninami svého syna, podlehl dlouhé těžké nemoci...

„Je to dobrej kluk. Prošel si něčím opravdu těžkým, dokázal to překonat a teď se hokejem prostě baví," říká na adresu Pastrňáka David Krejčí. Bezprostředně po draftu si ale havířovský rodák nedával moc šancí, že by se za oceánem prosadil ihned. Proto také ihned avizoval, že tuto sezónu plánuje odehrát ještě v Södertälje.

Po návratu z dvacítek v NHL září

Jenže když v červenci dorazil do Bostonu na nováčkovský kemp, klubové vedení okouzlil. „Když jsem ho tak viděl, napadlo mě, že bych se na něho měl podívat znovu a pořádně. Nerad bych na jeho ramena nakládal příliš těžké břímě. Ale byl dobrý," pochválil osmnáctileté pravé křídlo generální manažer Bruins Peter Chiarelli a uzavřel s ním tříletý nováčkovský kontrakt.

V září se Pastrňák do Bostonu vrátil, aby spolu s dalšími zabojoval o místo v prvním týmu. Třeba útočník Patrice Bergeron ho vychvaloval už po pár trénincích. „Vypadá to, že bude skvělým hráčem," řekl zámořským novinářům. Tři týdny před startem NHL si však Pastrňák na tréninku poranil rameno a klub jej poslal na farmu do Providence.

V AHL válel, byl vyhlášen nejlepším nováčkem a útočníkem za měsíc říjen a 23. listopadu si jej Medvědi vytáhli do prvního týmu. O den později si odbyl debut v NHL proti Pittsburghu, ve svém třetím zápase se pak dočkal premiérového kanadského bodu. V prosinci se sice znovu vrátil na farmu, v novém roce se však po návratu z juniorského světového šampionátu, na který jej Boston uvolnil, znovu hlásil v týmu Bruins.

Trenér Julien: Je snadné mít Davida rád

Proti Jágrovým Devils sice vyšel bodově naprázdno. Pak však následovala dvě parádní představení - Pastrňák dvěma góly složil Philadelphii i Tampu Bay a stejně jako na draftu posílal po každé své úspěšné trefě polibky do nebe pro svého otce. Některým pochybovačům dokázal, že i s pouhými 75 kilogramy už na NHL má.

„My starší se mu snažíme co nejvíc pomoct. Není jednoduché přijít v osmnácti (do NHL) a hrát proti lidem, ke kterým jste vzhlížel, když jste byl dítě. Fakt je těžké nastupovat proti silným a dvakrát tak starším hráčům. On se s tím ale vypořádává dost dobře," říká David Krejčí, který v posledních zápasech nastupoval s Pastrňákem v elitní útočné formaci Medvědů.

Proti Bleskům na ledě Pastrňák strávil přes sedmnáct minut, žádný jiný útočník Bostonu nedostal od trenéra Juliena větší prostor. „David je hodný člověk, je snadné ho respektovat a mít ho rád. Vždycky má úsměv na tváři, každý den přijde na stadión s dobrou náladou," říká Claude Julien o vlasatém Čechovi.

I on ví, že od Pastrňáka, v současné chvíli nejmladšího hráče aktuálního ročníku NHL, ještě může čekat velké věci.

Reklama

Související témata: