Hlavní obsah

Anaheim - New Jersey 5:1České komando Ďábly na ledě Anaheimu nespasilo, Okposo sestřelil čtyřmi trefami Tučňáky

New York
Aktualizováno

Zástupci české hokejové školy na sebe v nočních zápasech NHL příliš neupozornili. Asistenci si připsal obránce Michal Rozsíval, Chicago s ním v sestavě ale doma padlo s Winnipegem 2:4. V sestavě vítězů se objevil na křídle druhé formace Michael Frolík, gólman Ondřej Pavelec byl v pozici náhradníka připraven zaskočit za Hutchinsona, který si ale připsal 31 přesných zásahů a úspěšnost zákroků takřka 94 procent. Jedinou branku New Jersey na ledě Anaheimu při jednoznačné prohře 1:5 vstřelil Martin Havlát za asistencí dalších českých hokejistů Patrika Eliáše a Marka Židlického.

Foto: Mark J. Terrill, ČTK/AP

Martin Havlát před brankářem Los Angeles Martinem Jonesem.

Článek

Souboj dvou špičkových týmů Východní konference mezi New York Islanders a Pittsburghem přinesl devítigólovou přestřelku, v níž se zaskvěli především domácí Kyle Okposo, který se do sítě Tučňáků dokázal prosadit hned čtyřikrát, a opěvovaný kanadský fenomén Sidney Crosby, který kontroval dvěma přesnými zásahy a jedním přesným finálním pasem. Ani jeho snaha ale hostům na bodový zisk nestačila, z Long Islandu totiž odjeli s porážkou 3:6.

Pro Okposa šlo o vůbec první alespoň třígólový střelecký večer v elitní zámořské soutěži. Hosté sice po dvou třetinách vedli, ale domácí předvedli v závěrečné části brankovou smršť, díky níž nakonec strhli výsledek zápasu na svou stranu. V dresu vítězů odchytal celé utkání slovenský gólman Jaroslav Halák, který si připsal 21 úspěšných zákroků.

Okposo gólovým galapředstavením umocnil dojem ze slavnostního večera, kdy Islanders vedl na led jejich bývalý elitní centr 80. let Bryan Trottier, který s týmem získal čtyři Stanley Cupy za sebou. Islanders tím pokračuji v loučení s arénou Nassau Veterans Memorial Coliseum, z níž se po sezoně přestěhují do haly v Brooklynu.

„Když jsem přišel do svého prvního nováčkovského kempu, byl tam (Trottier). Dělal mi tak trochu mentora a způsob, jak ke všemu přistupoval, se snažím napodobovat. Jsem proto obzvlášť rád, že jsem dal dnes čtyři góly. I atmosféra byla skvělá. Taková tu nepanovala od naší účasti v play off (v roce 2013)," prohlásil Okposo, který vstřelil svůj druhý až čtvrtý gól v rozmezí 47. až 58. minuty.

Carolina vyšla proti Canucks na domácím ledě naprázdno

Třikrát se hostující tým prosadil také v zápase mezi Carolinou a Vancouverem. Trefy Dorsetta, Matthiase a Burrowse z prostředního dějství ovšem kanadskému celku na rozdíl od Pittsburghu v poklidu stačily na plný bodový zisk. Domácí totiž nedokázali za záda hostujícího brankáře Millera propasírovat ani jediný z 28 střeleckých pokusů a prohráli tak jednoznačně 0:3. A nic na tom nezměnily ani tři střely aktivního českého křídla Jiřího Tlustého. Na druhé straně se ze stejné porce pokusů nedokázal prosadit ani vyhlášený snajpr Radim Vrbata.

Útočník Martin Havlát vstřelil po přihrávkách krajanů Patrika Eliáše a Marka Židlického jediný gól New Jersey, které podlehlo v Anaheimu 1:5. Nerozhodný stav udrželi Devils, kteří hráli bez nemocného Jaromíra Jágra, jen po první části, kdy pátou trefou v sezóně vyrovnal Havlát. V každé ze zbývajících dvou třetin pak Ducks skórovali shodně dvakrát.

Ďáblům se zranil gólman Schneider

Výrazný podíl na brance Havláta má i gólman Ilja Bryzgalov, kterého zaskočil český hráč střelou z ostrého úhlu. Jinak Devils moc ruského brankáře neprověřili. V úvodních čtyřiceti minutách na něho vyslali jen šest střel a celkově zaznamenali 15 pokusů. I kvůli nízké aktivitě tak nenavázali na minulou výhru z Los Angeles a ve Východní konference ztrácí na poslední postupové místo do play off už čtrnáct bodů.

„Pravděpodobně jsou teď nejlepším týmem v soutěži. Byli všude před námi, jakoukoli malou chybu byli schopni využít. To byl rozdíl. Taky jsme možná byli až příliš hodní. Čekali jsme, co se bude dít a s čím přijdou. Měli bychom být aktivnější. Musíme se z toho poučit," řekl útočník New Jersey Scott Gomez.

Devils navíc v utkání přišli o brankářskou jedničku Coryho Schneidera, který kvůli potížím v horní části těla odstoupil po úvodní části za stavu 1:1. A jeho náhradník Keith Kinkaid brzy dvakrát inkasoval. „Vypořádal se s tím, jak nejlépe mohl. Není jednoduché takhle narychlo naskočit do rozběhnutého zápasu," zastal se generální manažer a dočasný trenér týmu Lou Lamoriello svého svěřence.

NHL:
NY Islanders - Pittsburgh 6:3 (1:2, 1:1, 4:0)
Branky: 17., 47., 52. a 58. Okposo, 33. Strome, 59. Grabner - 11. a 33. Crosby, 13. Perron. Střely na branku: 35:24. Diváci: 16 170. Hvězdy zápasu: 1. Okposo, 2. Tavares (oba NY Islanders), 3. Crosby (Pittsburgh).
Carolina - Vancouver 0:3 (0:0, 0:3, 0:0)
Branky: 27. Dorsett, 33. Matthias, 37. Burrows. Střely na branku: 28:17. Diváci: 13 093. Hvězdy zápasu: 1. Miller, 2. Dorsett, 3. Bieksa (všichni Vancouver).
Columbus - NY Rangers 1:2 (0:0, 0:2, 1:0)
Branky: 44. Hartnell - 26. M. Staal, 31. Kreider. Střely na branku: 36:26. Diváci: 16 104. Hvězdy zápasu: 1. Lundqvist, 2. Kreider (oba NY Rangers), 3. Bobrovskij (Columbus).
Nashville - Washington 4:3 (1:0, 1:2, 2:1)
Branky: 22. a 59. Neal, 17. Jones, 56. Ekholm - 24. a 27. Ovečkin, 43. Johansson. Střely na branku: 30:34. Diváci: 17 303. Hvězdy zápasu: 1. Neal (Nashville), 2. Ovečkin (Washington), 3. Jones (Nashville).
Chicago - Winnipeg 2:4 (1:1, 0:0, 1:3)
Branky: 1. Saad, 53. Teravainen (Rozsíval) - 11. Bogosian, 50. Little, 50. Thorburn, 60. Ladd. Střely na branku: 33:35. Diváci: 22 051. Hvězdy zápasu: 1. Little, 2. Bogosian (oba Winnipeg), 3. Teräväinen (Chicago).
Anaheim - New Jersey 5:1 (1:1, 2:0, 2:0)
Branky: 26. a 59. Silfverberg, 5. Perry, 24. Lindholm, 57. Maroon - 16. Havlát (Eliáš, Židlický). Střely na branku: 40:15. Diváci: 17 174. Hvězdy zápasu: 1. Lindholm, 2. Perry, 3. Silfverberg (všichni Anaheim).

Reklama