Hlavní obsah

Pro Slováky není místo, naopak mladé pušky mají zelenou. NHL oprašuje Světový pohár

Toronto/Praha

To, o čem se spekuluje již několik měsíců, by mělo být koncem týdne skutečností. Vedení NHL během víkendového Utkání hvězd v Columbusu oznámí znovuzavedení Světového poháru, který se naposledy odehrál v roce 2004. Startovat by na něm mělo šest reprezentací a dva speciálně sestavené týmy. Zatímco třeba na národní tým Slovenska se nedostane, turnaje konaného v září 2016 v kanadském Torontu se zúčastní tým zámořských mladých pušek.

Foto: Profimedia.cz

Slovák Jozef Stümpel (15) při SP 2004 v souboji s Kanaďanem Shanem Doanem. Zámořský tým tehdy v Torontu vyhrál 5:0

Článek

Šéf NHL Gary Bettman už dopředu avizoval, že oprášení Světového poháru, který pořádá NHL spolu s hráčskou asociací NHLPA, je prioritou. Až v pozadí pak je rokování o uvolnění hráčů ze zámořské soutěže pro olympijské hry 2018.

Nyní jednání dospěla do zdárného konce. Na Světovém poháru si zahraje Česká republika, USA, Kanada, Rusko, Švédsko a Finsko. Dalšími celky budou tým mladých pušek, který vytvoří kanadští a američtí hráči do třiadvaceti let, a tým Evropy. V něm by tak v jednom dresu nastupovali Slováci, Švýcaři, Lotyši, Němci nebo Slovinci.

„Bude to rozbitý tým. Někteří hráči chtějí reprezentovat jen svou vlast. Za koho budou hrát? Ve výběru Evropy, nebo v mužstvu mladíků? Je to prostě problém," uvedl pro portál tsn.ca hráčský agent Allan Walsh. „Právě jsem se to dočetl a vůbec nevím, co si o tom mám myslet," kroutí hlavou finský gólman Nashvillu Pekka Rinne.

Jeho krajan a spoluhráč z týmu Predátorů Olli Jokinen se chystaný projekt snaží pochopit. „Bylo by pro mě těžké hrát za nějaký jiný tým (než Finsko). Zároveň si ale uvědomuju, že je spousta malých zemí s pár skvělými hráči, kteří by si jinak takový turnaj nemohli zahrát," říká mistr světa z roku 1998.

Světový pohár je nástupcem toho Kanadského

„Očividně je to fér. Bývaly časy, kdy si Slovensko mohlo pro Světový pohár vybírat ze čtyřiceti hráčů z NHL. Teď jich tam máme tak nanejvýš dvanáct, takže z toho se jen těžko buduje tým. Pro fanoušky může být zajímavé vidět hráče z různých států v jednom týmu a sledovat, jak jim to spolu půjde proti ostatním reprezentacím " prohlásil už dříve slovenský brankář Jaroslav Halák působící v NY Islanders.

Světový pohár je nástupcem Kanadského poháru a zatím se odehrál dvakrát. V roce 1996 skončil pro Českou republiku fiaskem, když v základní skupině nezískala ani bod a podlehla i Německu, o osm let později Češi dokráčeli až do semifinále, kde v památném zápase svedli vyrovnanou bitvu s pozdějším vítězem Kanadou.

NHL spolu se svou hráčskou asociací očekává, že Světový pohár 2016 přinese zisk ve výši 75-100 miliónů dolarů. Takřka 50 miliónů by měly činit výnosy z televizních práv. Organizátoři naopak musejí počítat s náklady za pronájem arény v Torontu a pojistky hráčů.

Pakliže bude turnaj úspěšný, jeho další ročník by se mohl uskutečnit na jiném místě už v roce 2019. V zámoří se pomalu začíná spekulovat o New Yorku, Montrealu, Stockholmu či Moskvě.

Může výběr Evropy se Slováky či třeba Slovincem Kopitarem porážet soupeře při SP?
Ano
80,1 %
Ne
19,9 %
Celkem hlasovalo 12128 čtenářů.

Reklama

Související témata: