Hlavní obsah

Světový pohár se vrací na scénu! Uskuteční se na podzim 2016 i za účasti Čechů

Vedení NHL a Hráčské asociace NHLPA oznámilo v sobotu v Columbusu konání hokejového Světového poháru v roce 2016. Bude se hrát od 17. září do 1. října v Torontu. Zúčastní se ho šest zemí s největším zastoupením hráčů v NHL - Kanada, USA, Rusko, Švédsko, Finsko a Česká republika - a navíc dva kombinované výběry. Jeden bude Young Stars složený z hráčů z Kanady a USA do 23 let a Team Europe vytvořený ze zástupců ostatních zemí Starého kontinentu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Vladimí Růžička během tréninku české hokejové reprezentace.

Článek

"Očekáváme, že to bude nejlepší mezinárodní hokejový turnaj na světě. Děkujeme našim partnerům - IIHF a jejím členům - za jejich spolupráci a pomoc, aby se tento turnaj stal realitou," řekl komisionář NHL Gary Bettman v Columbusu, kde probíhala jednání před startem víkendu pro Utkání hvězd.

Světový pohár je nástupcem Kanadského poháru a zatím se odehrál dvakrát. V roce 1996 skončil pro Českou republiku fiaskem, když v základní skupině nezískala ani bod a podlehla i Německu, o osm let později Češi dokráčeli až do semifinále, kde v památném zápase svedli vyrovnanou bitvu s pozdějším vítězem Kanadou.

NHL spolu se svou hráčskou asociací očekává, že Světový pohár 2016 přinese zisk ve výši 75-100 miliónů dolarů. Takřka 50 miliónů by měly činit výnosy z televizních práv. Organizátoři naopak musejí počítat s náklady za pronájem arény v Torontu a pojistky hráčů.

Dva nejlepší ze skupin do semifinále

"Těšíme se na další práci s NHL, IIHF a jejími federacemi na této neobyčejné akci. Očekáváme, že je to první krok k sérii turnajů v dalších letech, včetně Světového poháru v roce 2020," uvedl výkonný ředitel NHLPA Don Fehr.

Každý z osmi účastníků bude mít v kádru 23 hráčů - 20 hráčů v poli a tři brankáře. Týmy budou rozděleny do dvou základních skupin, v který se utkají každý s každým. První dva postoupí do semifinále, která se budou hrát na jediný zápas. Finále bude na dva vítězné duely.

Minimálně šestnáctičlennou nominaci včetně dvou brankářů musí účastníci oznámit nejpozději do 1. března 2016, konečný výběr musí být uzavřen do 1. června. Týmům Evropy a mladých severoamerických hráčů určí NHL a NHLPA manažery, kteří je sestaví. Bude se hrát na rozměrech hřiště i podle pravidel NHL a zápasy budou rozhodovat sudí ze zámořské soutěže.

O účasti hráčů na dalších OH se nejednalo

Přípravné kempy začnou 4. září a účastníci mohou sehrát minimálně jeden přípravný zápas na místě, které si sami zvolí. Na konci přípravy před turnajem ale musí sehrát poslední přípravný duel už v Severní Americe.

O účasti hráčů NHL na olympijských hrách v roce 2018 v korejském Pchjongčchangu v současné době zástupci soutěže, NHLPA a IIHF nejednali. Pod pěti kruhy hrály hvězdy NHL nepřetržitě od roku 1998 v Naganu

Reklama