Hlavní obsah

Gólman Nabokov ukončil v San Jose kariéru

San Jose

Brankář Jevgenij Nabokov ve středu podle očekávání ukončil hokejovou kariéru. Devětatřicetiletý bývalý ruský reprezentant se oficiálně rozloučil jako hráč San Jose, kde strávil většinu svého angažmá v NHL.

Foto: George Nikitin, ČTK/AP

Jevgenij Nabokov v dresu San Jose zdraví fanoušky při oficiálním ukončení kariéry a čestným buly před zápasem s Washingtonem.

Článek

Nabokov se vrátil do San Jose teprve dva dny předtím z Tampy Bay, která ho chtěla poslat na farmu. Rodák z kazašského Usť-Kamenogorsku naznačil, že hodlá ukončit kariéru, a vedení Sharks mu chtělo umožnit, aby to udělal jako hráč jejich klubu.

Generální manažer týmu Doug Wilson proto kontaktoval svého kolegu Stevea Yzermana z Tampy. "Zavolal jsem mu a řekl, 'Jestli bude chtít skončit, dej mi prosím vědět. Rád bych mluvil s jeho agentem, udělejme to takhle,'" popsal Wilson, jak se rodil Nabokovův hokejový návrat do San Jose, kde žije.

San Jose Nabokova draftovali v roce 1994 a gólman jim odváděl cenné služby od roku 2000 do roku 2010. Ve své první kompletní sezóně dostal Calder Trophy pro nejlepšího nováčka NHL a v roce 2008 byl finalistou na zisk Vezina Trophy. Drží většinu klubových brankářských rekordů, včetně nejvíce vítězství (293), nul (50) a odchytaných zápasů (563).

Po odchodu ze San Jose působil Nabokov rok v Petrohradu, pak chytal v NHL další tři roky za New York Islanders a naposledy za Tampu. V zámořské soutěži absolvoval mistr světa z roku 2008 celkem 697 zápasů.

Reklama

Související témata: