Hlavní obsah

Hamrlík chce v Calgary vyhrát Stanley Cup

CALGARY

Jednou ze zajímavých událostí před novou sezónou NHL byl příchod českého obránce Romana Hamrlíka do týmu Calgary Flames. Jednička draftu z roku 1992 podepsala s finalistou posledního ročníku zámořské soutěže dvouletý kontrakt s ročním platem 3,5 miliónu dolarů. Ve svém čtvrtém klubu kariéry v NHL má zkušený český zadák ty nejvyšší cíle.

Foto: www.newyorkislanders.com

Roman Hamrlík ještě v dresu New York Islanders.

Článek

Podle zákulisních informací se o Hamrlíka, který měl před sezónou  statut nechráněného volného hráče, zajímalo celkem pět různých klubů, on dal nakonec přednost nabídce Calgary. Ta prý sice nebyla nejlukrativnější ze všech, ale jemu šlo hlavně o sportovní cíle.

Zlato z olympiády je fajn, ale chce Stanley Cup

"Opravdu jsem nehleděl především na peníze. S Calgary jsem se dohodl, protože bych zde chtěl vyhrát Stanley Cup. Trenér Darryl Sutter o mne navíc při jednáních jevil opravdový zájem," řekl jednatřicetiletý obránce v rozhovoru pro deník Calgary Sun. Hamrlík načne v NHL už čtrnáctou sezónu, ale Stanley Cup nikdy nezískal. V play-off se podíval nejdále do čtvrtfinále, při působení v Edmontonu v sezóně 1997/98.

"Hráči v mém věku pochopitelně touží po Stanley Cupu. Mám sice zlatou medaili z olympiády, ale už od počátků mé kariéry jsem chtěl Stanley Cup vyhrát. Mám pocit, že v Calgary by se to mohlo podařit. Jsou zde hráči, kteří na sobě tvrdě pracují a prahnou po vítězství," vyznal se Hamrlík ze svých cílů pro další sezónu.

První trénik vynechal, vedl dceru do školy

Calgary se na nový ročník NHL připravuje od středy, ale Hamrlík naskočil na první trénink až dnes. "Včera jsem vynechal, protože jsem doprovázel mou dceru do školy. Byl to její první den," omlouval se novinářům hráč, jenž je zvyklý na velké herní vytížení. V poslední sezóně NHL před výlukou, kdy hrál za Islanders, trávil na ledě kolem 25 minut za zápas.

"Vždycky záleží na důvěře trenéra," nechtěl odhadovat, jak velké zatížení jej čeká v Calgary. "Každopádně platí, že čím více hraju, tím lépe se na ledě cítím," dodal. Podle náznaků jej ale trenér Sutter hodlá nasazovat co nejčastěji, stejně jako nejlepší beky týmu.

Vedle Hamrlíka porostou výkony mladíků

V Calgary s Hamrlíkem každopádně počítají a spoléhají i na jeho ofenzivní schopnosti. Vždyť během svých 873 zápasů v NHL dokázal nasbírat 441 kanadských bodů. Navíc doufají, že vedle něj vyroste mladá hvězda týmu Dion Phaneuf, který zářil na posledním juniorském mistrovství světa.

"Je to kvalitní hráč platný na obou koncích kluziště. Hodně platný je také při přesilových hrách a myslím, že naši mladí obránci se od něj mohou mnoho naučit," měl pro Hamrlíka slova chvály kouč a generální manažer Calgary Sutter.

Reklama

Související témata: