Hlavní obsah

Jágr zamířil po roce opět za oceán

PRAHA

Nepříliš oblíbený přípravný kemp čeká od příštího týdne hvězdu českého hokeje Jaromíra Jágra. Útočník New Yorku Rangers se po roční odmlce hokejové NHL v neděli vydal znovu za oceán a bude se snažit dohnat tréninkové manko způsobené vleklou léčbou 'legendárního' malíčku, který si zlomil při světovém šampionátu ve Vídni.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Jaromír Jágr

Článek

"Skoro rok a půl jsem byl v Evropě, takže je to trochu těžší. Je to ale moje práce a za tou tam jedu," řekl Jágr novinářům na ruzyňském letišti. Na dril, který jej v příštích týdnech čeká, se moc netěší. "Tréninkové manko bych měl ale dohnat. Pokud se mi to nepovede, bude to průšvih," uvedl třiatřicetiletý útočník, jehož dosavadní přípravu poznamenala zlomenina malíčku z mistrovství světa ve Vídni.

Zranění jej provázelo celé léto a ani po čtyřech měsících není stoprocentně v pořádku. "Pokud to v sobě mám, tak vše za tři neděle stihnu. Musím si ale sáhnout na dno a dodržovat disciplínu a životosprávu," uvedl Jágr, který letos vyhrál pošesté anketu o nejlepšího hokejistu České republiky a v Karlových Varech převzal prestižní Zlatou hokejku.

I kvůli zdravotním lapálií odletěl do zámoří těžší o několik kilogramů. "Tak tlustý jsem asi nikdy nebyl," přiznal Jágr, který má s nadváhou před sezónou problém prakticky každý rok. Nyní prý váží 112 kg. "Tak pět šest kilo potřebuji dát dolů. Horší to bude s rukou. Doufám, že ji rozhýbám," řekl dvojnásobný vítěz Stanley Cupu. Těšil se na to, že v New Yorku bude mít více klidu na hokej. "Tady mě rozptylovala řada věcí," prohlásil Jágr.

Smysl pro humor neztratil

Svůj pověstný humor neztratil, což prokázal při dotazu, jak se cítí a jak na tom je před odletem. "O třicet až čtyřicet procent hůře než při dřívějších odletech. Je to úměrné platu. Nikdo přece nemůže čekat, že to bude stejné, jako když jsem bral jedenáct miliónů," narážel Jágr s úsměvem na skutečnost, že nová kolektivní smlouva ho připravila o 24 procent platu.

V Rangers bude kladenský odchovanec součástí české kolonie, která v týmu v letní přestávce vznikla. Bohatý klub angažoval i Martina Straku, Martina Ručinského, Marka Malíka, Michala Rozsívala a Petra Průchu. Jágr již dříve uvedl, že pohoda v týmu bude záležet na výsledcích. "Uvidíme, jak to tam bude vypadat," řekl.

Podle dostupných informací by mohl hrát v ryze české formaci. Existuje však i možnost, že se v útoku sejde se švédským centrem Nylanderem. "Jiný centr než on nebo Martin Straka tam ani není. Jestli budu hrát v české lajně, je jedno, stejně se tam formace často mění," podotkl hráč, jenž odletěl do New Yorku sám. Na letišti se pouze potkal s Milanem Hejdukem. Každý však mířil za Atlantik jiným spojem.

Reklama