Hlavní obsah

Hertl pookřál a kouč Žraloků se nad jeho řadou rozplýval: zaslouží velkou pochvalu!

Praha

Na vlastní kůži pociťuje to, čím si musela projít i řada jiných hráčů. Hokejový útočník San Jose Tomáš Hertl nezažívá tak povedený ročník jako loni, když do své premiérové sezóny NHL vlétl jako kometa a udivoval zámoří. Jednadvacetiletý forvard sice začal svou druhou sezónu v nejlepší hokejové lize světa v elitní formaci, postupně se ale propadl až do čtvrté a na ledě tak nyní tráví méně času, než byl zvyklý. Ve čtvrtek proti Dallasu ale prokázal, jak prospěšný pro tým dokáže být.

Foto: Sharon Ellman, ČTK/AP

Útočník San Jose Tomáš Hertl (vpravo) se raduje z gólu Andrewa Desjardinse (není na snímku) proti Dallasu.

Článek

I on přiznával, jak moc dobře si uvědomuje, že druhá sezóna pro něj bude mnohem náročnější. „Možná jsem měl v hlavě, že musím hrát dobře po té minulé. Asi jsem si na sebe i trošku vytvořil tlak," připustil Hertl. Když se v lednu ti nejlepší hráči sjížděli do Columbusu k Utkání hvězd, on naopak putoval na farmu Žraloků do Worcesteru.

Tomáš Hertl v NHL
SezónaZápasyGólyAsistenceBody
2013/1437151025
2014/1560101424

Po dvou zápasech v AHL se vrátil zpátky do prvního týmu a proti Anaheimu se hned blýskl dvěma asistencemi. Pak sice v devíti z deseti duelů vyšel bodově naprázdno, ve čtvrtek proti Dallasu se ale pražský rodák znovu vytáhl.

Žraloci před tímto duelem vyhráli jediný ze šesti posledních zápasů, a tak se jejich kouč McLellan rozhodl zamíchat sestavou. Hertla sice nechal ve čtvrté útočné řadě, přiřadil mu ale nové spoluhráče - Chrise Tierneyho a Andrewa Desjardinse.

„Když jsme se dozvěděli, že nastoupíme v tomto složení, všichni tři jsme si spolu sedli a řekli si, jak bychom chtěli hrát. Dohodli jsme se, že budeme hrát jednoduše a forčekovat. Klukům jsem řekl, že budu chodit před branku, tak ať na ni nahazují puky," popisoval Desjardins.

A krátká porada dokonale splnila účel. Na začátku druhé třetiny za stavu 1:0 pro Sharks si Hertl povyjel od pravého mantinelu a Desjardins jeho střelu na hranici brankoviště úspěšně tečoval. O necelé tři minuty si oba role vyměnili a Hertl výborným cloněním před gólmanem Lehtonenem přispěl k další trefě.

„U první gólu jsem měl štěstí, že puk trefil mou hokejku a prošlo to do branky. Hertl ale skvěle vypálil a u druhého stál výborně na hranici brankoviště. Nebýt jeho práce, myslím si, že by z toho gól nebyl," chválil českého útočníka Desjardins, jenž byl se dvěma brankami vyhlášen první hvězdou utkání, které Sharks vyhráli 5:2.

„Celá jejich lajna zaslouží velkou pochvalu. Během minut, které na ledě dostali (zhruba deset), byli zodpovědní v obraně a vstřelili dva důležité gól, kterými náš tým nakopli," chválil svou čtvrtou lajnu trenér Žraloků Todd McLellan.

Třeskutý duel s Los Angeles pod širým nebem

I díky Hertlovi, jenž teprve popáté v sezóně posbíral v jednom zápase alespoň dva kanadské body, tak Žraloci zůstávají v tabulce Západní konference na osmém místě, které jako poslední zaručuje postup do vyřazovacích bojů. Los Angeles je ale jen o dva body zpět a právě s Kings se San Jose utká už v sobotu.

A že nepůjde o ledajaký zápas! Hrát se bude pod širým nebem před téměř sedmdesátitisícovou návštěvou. „Pořád platí, že se hraje jen o dva body do tabulky. Ale pro všechny je to vzrušující událost. Rodiny hráčů, jejich kamarádi, prostě všichni se sjedou do města, aby zápas viděli. Bude to ohromná akce a moc se na ni těšíme," hlásí McLellan.

Reklama

Související témata: