Hlavní obsah

U stropu už se může chystat místečko pro Eliášův dres

Newark

Když v New Jersey začínal, byli oporami Devils drsní chlapíci Scott Stevens, Ken Daneyko nebo Scott Niedermayer. Všichni tři mají teď vyvěšené dresy pod stropem arény Prudential Center. A není pochyb, že k nim za pár let přibude i číslo 26, které patří nejproduktivnějšímu hokejistovi klubové historie Patriku Eliášovi.

Foto: Julio Cortez, ČTK/AP

Patrik Eliáš se raduje z gólu, který vstřelil brankáři Buffala Michalu Neuvirthovi.

Článek

Hráči, který ukázal, že i Ďáblové mohou hrát technicky a rychle. Pro lidi, kteří se pohybují kolem klubu z Newarku, je 38letý útočník symbolem věrnosti a loajality. „Jedna věc jsou finance, ale kolikrát je důležitější pozice hráče v týmu. Slyšel jsem příběhy spousty kluků, co šli jinam, a udělal jsem si o tom svůj obrázek," řekl Eliáš, jenž celý aktivní hokejový život zasvětil Devils.

Do Ameriky vyrazil jako teenager a definitivní průlom se mu vydařil až ve třetí sezóně, kdy ho cepoval kouč Jacques Lemaire. „Vynikající učitel, výborný taktik. Byl na mě opravdu velmi přísný," vzpomínal Eliáš, jenž svůj přerod v top hráče uskutečnil pod vedením Robbieho Ftorka. „Dal nás dohromady se Sykim a Arnottem. Řekl, že můžu být jedním z nejlepších hráčů NHL, a nasazoval mě do situací tak, abych uspěl. Pod ním jsem si začal myslet, že můžu prospět týmu ofenzívně i defenzívně."

Co Patrik Eliáš také říká
O pocitech v sezóně, která je jedna z nejhorších, jaké v New Jersey zažil
Moc nevím, jak to popsat. Ta první půlka, to bylo strašné… Ne snad trápení, ale zklamání. Pak přišla změna trenérů. Styl, co jsme hráli předtím, byl v něčem dobrý, ale už jsme neměli tolik síly na ofenzívu. Teď se snažíme hrát víc pozičně a máme i síly na útok. Vyhráli jsme čtyřikrát v řadě (to se týmu povedlo poprvé po dvou letech – pozn. aut.), ale pořád je to nahoru dolů.
O atmosféře v New Jersey, když i na střídačce vládne generální manažer Lou Lamoriello
On je v pohodě, snaží se být pozitivní. V kabině během zápasu z devadesáti procent nic neřekne, spíš to nechává řídit asistenty. Určitě je ale pro něj dobré vidět ten hokej taky z úrovně ledu.
O Lamoriellových slovech, že bude uveden do hokejové síně slávy
To je od něj poklona a moc si jí vážím, protože Lou říká věci hodně na rovinu. Prožil jsem s ním spoustu úspěchů i neúspěchů. Byly chvíle, při kterých jsme si nepadli do oka. Třeba při vyjednávání o smlouvě, ale to jsou záležitosti, které k profesionálnímu hokeji patří. Teď je tam respekt z obou stran.
O začátcích v New Jersey, kde si nyní připomínají 20. výročí prvního Stanley Cupu pro Devils a o svém příchodu hned po té památné sezóně
Říkal jsem si, že to je strašná smůla! (směje se) Říkal jsem si, jak to bude těžké se dostat do prvního týmu a že ještě větší smůla je, když i to farmářské mužstvo z Albany vyhrálo taky. Přitom já chtěl jít do Ameriky už o rok dřív, ale to jsme hráli s juniorskou reprezentací ještě přípravu v Berouně. Dostal jsem ránu do kolena a byl jsem měsíc mimo, takže jsem přišel o kemp a musel jsem ještě zůstat v Kladně.
O tom, co zažíval, když kdysi v New Yorku vylezl z letadla
Neuměl jsem skoro vůbec anglicky a jediné pozitivní bylo, že tu byl i Syki. (Petr Sýkora) Robert Holík se s námi moc nebavil, on měl svoji rodinu a mluvit česky byl pro něj tehdy docela problém. Čím jsme tu ale byli potom déle, tak už to se zaběhlo do starých kolejí a rozmluvili jsme ho. Ale pomoc jsem tu moc neměl. Navíc jsem odešel po třech týdnech na farmu a Syki tu zůstal sám.

Čeští fanoušci si vybaví, jak ve finále proti Dallasu v roce 2000 vytvořili beranidlo na obranu Stars. Eliáš po triumfu ležel na ledě a do nemocnice volal Sýkorovi, kterého tam poslal zákrok obrovitého Hatchera.

Ve stínu Jaromíra Jágra se rodákovi z Třebíče nedostávalo ze strany českých fanoušků tolik pozornosti ani respektu. V reprezentaci Eliáš nikdy nezazářil. Triumfy zlaté generace se mu vyhnuly, doma má jen bronzy z MS 1998 a 2011. Hlavně proto, že New Jersey bylo pravidelným účastníkem závěrečných kol Stanley Cupu.

I s Devils ale občas zažíval těžké chvíle. „První kouč, s nímž jsem měl potíže, abychom si sedli lidsky, byl Pat Burns. A tím druhým, u kterého jsem řekl, že nemám chuť hrát hokej, byl Brent Sutter," zmínil i kouče, který ho v roce 2007 zbavil kapitánského céčka. „Život ale není jednoduchý a člověk se musí naučit vycházet a přizpůsobit všem a všemu," prohlásil Eliáš.

On sám nikdy netrhal rekordy produktivity, ale trpělivě se propracovával k pozoruhodným metám. Když v NHL odehrál 1000. zápas, řekl: „Člověk potřebuje dozrát hokejově i lidsky. To, jak se postavíte k různým věcem, pak dotvoří vaši osobnost." V té době byl už ženatý a měl první dítě. Loni se jeho manželce Petře narodila druhá dcera. „Život se mi změnil, priority také."

I když jsou v této sezóně výkony Devils všelijaké, Eliáš sklidil uznání, když překonal hranici 1000 bodů a 400 gólů. V NHL nepůsobil jiný český hokejista, který by tolik ovlivnil dění v rámci jednoho klubu. V tom má Eliáš navrch i nad Jágrem.

Čtyřikrát ve finále Stanley Cupu
2000 New Jersey - Dallas 4:2 na zápasy
„Poprvé jsou ty vítězné pocity a radost z triumfu vždycky nejlepší. Hned se mi vybaví moje přihrávka na rozhodující Arnottův gól v posledním, šestém zápase série. Euforie pak byla obrovská."
2001 New Jersey - Colorado 3:4
„Moc jsme chtěli obhájit pohár, jenže nám to uteklo mezi prsty. Vedli jsme 3:2 na zápasy a mohli to doma celé ukončit. V první třetině jsme je drtili, na střely to bylo snad 15:1 a prohrávali jsme smolně gólem od modré čáry. Mužstvu Avalanche stačilo málo, aby celou sérii ještě otočilo."
2003 New Jersey - Anaheim 4:3
„Měli jsme velice talentovaný tým, ale proti Ducks jsme to vyhráli skoro až upoceným způsobem. Celá série s nimi byla až neskutečná dřina, rozhodly naše vůle i velké hokejové srdce a možná i větší finálové zkušenosti."
2012 New Jersey - Los Angeles 2:4
„Hráli jsme i v rozhodující sérii stejný hokej, který nás dostal do finále. Ale Kings nás hodně překvapili. Byl to tým, který nejlehčeji vyzrál na naše napadání. Jejich beci byli trpěliví, nepanikařili. A gólman Quick zachytal fantasticky."

Reklama

Související témata: