Hlavní obsah

NHL opouští další z legend - Ron Francis

RALEIGH

Nejen na absenci Marka Messiera, jenž v pondělí oznámil konec kariéry, si budou muset zvyknout fanoušci v zámořské hokejové NHL. Po legendárním útočníkovi se totiž rozhodl skončit s aktivní dráhou i Ron Francis. Dvaačtyřicetiletý forvard se s nejslavnější hokejovou soutěží, kterou letos čeká zmrtvýchvstání, loučí po třiadvaceti sezónách.

Foto: nhlfr.free.fr

Ron Francis (10) na archivním snímku v dresu Caroliny.

Článek

Během své kariéry získal Francis dvakrát prsten pro vítěze Stanleyova poháru. Z trofeje se radoval společně s Jaromírem Jágrem v letech 1991 a 1992 v dresu Pittsburghu. V roce 2002 pomohl Carolině v překvapivé cestě do finále. Mimo to oblékal dres Hartfordu a Toronta.

V historických tabulkách NHL se Francis řadí ve většině statistik mezi absolutní špičku. Na svém kontě má 1731 odehraných zápasů, což je třetí nejvyšší počet, 549 gólů (19. místo), 1249 asistencí (2.) a 1798 kanadských bodů (4.).

"Jako dítě jsem snil o tom, že budu jednou hrát v NHL. Nikdy jsem ale nečekal, že to bude taková zábava," uvedl Francis. "Díky každému, s nímž jsem se během té jízdy setkal, za to, že k té legraci přispěl," dodal.

Francis, jehož někteří odborníci označovali za nejméně doceněnou osobnost NHL, byl proslulý svým férovým bojem na ledě. Třikrát získal Lady Byng Trophy pro nejslušnějšího hráče, ve sbírce má Selkeho trofej pro nejlépe bránícího útočníka.

Reklama