Hlavní obsah

Eliáš zatím sleduje přípravu hokejistů Devils z povzdálí

NEW YORK

Bez Patrika Eliáše zahájili ve středu hokejisté New Jersey přípravu na ledě před novou sezonou NHL. Český útočník, jenž se zotavuje po prodělané žloutence typu A, zatím může své kolegy na bruslích jen sledovat, sám má individuální program. Povolen má zatím jen trénink na rotopedu a v posilovně. Jednou se dostal i na kolečkové brusle, začátek sezony ale rozhodně nestihne. Vedení Devils očekává, že zmešká nejméně deset zápasů.

Foto: PRÁVO

Patrik Eliáš s pohárem pro vítěze NHL

Článek

"Počítal jsem s tím už před pěti měsíci," řekl Eliáš americkým novinářům. "Jsem spokojený s tím, jak to jde. Cítím se lépe, než jsem čekal," uvedl. Věří, že na led bude smět už za pár týdnů a do NHL naskočí v listopadu. "Nemohu ale říct žádné konkrétní datum. Uvidím, jak bude tělo reagovat na bruslení a pak na fyzickou zátěž při zápase," řekl.

Poté, co měsíc strávil v nemocnici, Eliáš počítal s tím, že na návratu k hokeji bude muset pracovat po malých krůčcích. Naplno si to prý uvědomil, když po propuštění šel do svého bytu a musel zdolat dvacet schodů, které běžně bez sebemenšího zadýchání vybíhal. "Musel jsem si udělat několik přestávek a doma šel rovnou do postele," přiznal.

Žloutenku chytil v Rusku

Žloutenkou se dvojnásobný vítěz Stanleyova poháru nejspíš nakazil při svém angažmá v ruské lize, kde hrál během výluky v NHL. První symptomy - horečku, bolest celého těla a nevolnost - začal pociťovat v březnu. Lékaři si nejprve mysleli, že má chřipku. Pak ale zjistili, že má zvětšená játra. Eliáš se okamžitě vrátil do Česka a 7. března byl hospitalizován Na Bulovce.

V nemocnici výrazně zhubl, nyní už ale nabral většinu ztracené váhy zpět. Stále však není zcela v pořádku, chytí prý každou infekci. "Musím se pořád hlídat. Můj imunitní systém je oslabený, musím na tom pracovat," řekl osmadvacetiletý kanonýr s tím, že minulý týden léčil infekci v krku.

Eliáš by funkci kapitána uvítal

Ať už se ale Eliáš vrátí do týmu kdykoliv, trenér Larry Robinson od něho bude očekávat, že se ujme vůdcovské role. Český útočník je často zmiňován jako jeden z kandidátů na funkci kapitána. Takovou příležitost by prý uvítal. "Kdo by nechtěl být kapitánem. Byla by to pro mne čest," prohlásil Eliáš. "Bylo by to ale jiné, kdybych byl zdravý. Nezačal jsem s ostatními, nejsem s nimi na tréninku každý den. Myslím, že by to nebylo fér," řekl.

Rozhodně ale nesouhlasí s hvězdou Rangers Jaromírem Jágrem, který v pondělí řekl, že by on sám jako český hokejista neměl být kapitánem kvůli možným jazykovým problémům. "Jsem Čech, ale jsem tu už deset let. Byl jsem součástí tohoto týmu. Prožil jsem s ním vítězství i porážky a to, že mluvím jiným jazykem, mě nezajímá," prohlásil Eliáš.

Reklama