Hlavní obsah

Méně nájezdů! Prodloužení v NHL by se brzy mohlo hrát jen se třemi hráči

Boca Raton

Zásadní změna by mohla brzy nastat v zápasech zámořské NHL, které v základní hrací době nepoznají vítěze. Generálním manažerům ligy se zamlouvá myšlenka sáhnout v prodloužení ke hře pouze s třemi hráči na obou stranách ve snaze rychleji dosáhnout rozuzlení, aby se tak často nerozhodovalo v nájezdech.

Foto: Sergei Belski, Reuters

Jen tři hráči budou možná v NHL nastupovat do prodloužení zápasů.

Článek

Návrh na změnu pravidel je jednou z věcí, kterou řeší šéfové klubů na tradiční poradě na Floridě. V té souvislosti musejí také zvážit, zda se přikloní k variantě užívané ve švédských soutěžích s hrací dobou pět minut a hře ve třech, nebo k možnosti známé z nižší AHL. V té se od této sezony hraje místo pětiminutového prodloužení sedmiminutové, přičemž první tři minuty hrají čtyři hráči v poli proti čtyřem, ve zbytku prodloužení pak tři na tři. Když se nerozhodne, dojde na nájezdy.

"Všeobecně panuje shoda v tom, že nechceme zcela škrtnout samostatné nájezdy," ujistil komisionář NHL Gary Bettman fanoušky, kteří si nájezdy všeobecně užívají. "Je to spíše o tom, abychom počet takto končících zápasů zredukovali. A nechali nájezdy nadále jako něco speciálního. Uvidíme, jak se k tomu bude Hráčská asociace stavět," dodal Bettman.

Vše chce svůj čas

Generální manažer Ken Holland z Detroitu, který je zastáncem navrhované změny, nepochybuje o tom, že převratná novinka bude uvedena v život. "Uvidíme, jaké pocity v tomto směru budou mít hráči, ale my bychom tu změnu chtěli udělat," uvedl Holland.

Od generálních manažerů vzešel také návrh na zavedení možnosti pro trenéry nechat si přezkoumat některé situace na videu. Prioritně by mělo jít o situace související s bráněním ve hře brankáři; možnost je zpětně přezkoumat by měli mít rozhodčí přímo na ledě v součinnosti s lidmi, kteří jsou za tato rozhodnutí odpovědní v Torontu.

Konkrétní podoba pravidla se má teprve nastavit, možnost využít by ho však měli mít trenéři v případě, že byl vstřelen gól a jen pokud jim bude zbývat oddechový čas. Pokud se totiž spletou a tato "výzva", známá například z tenisu, bude shledána jako neoprávněná, mužstvo o oddechový čas přijde.

"Vše chce svůj čas. Když jsem pro tohle nechával hlasovat před čtyřmi lety, prohrál tento návrh poměrem 2:28. A nyní to je v jeho prospěch 29:1," připomněl generální manažer Dale Tallon, nadřízený české hvězdy Jaromíra Jágra ve Floridě.

Novinky by mohly vstoupit v platnost již od nové sezony, ale doporučení na změnu pravidel musí být ještě schváleno. Důležité slovo bude mít nyní společný výbor NHL a Hráčské asociace, který se má sejít v červnu.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Calgary - San Jose 5:1

Premiérový gól v NHL a navrch bitka. Český útočník zažil v zámoří velký večer
NačítámNačíst další články