Hlavní obsah

Velké gesto hvězdičky NHL. Prosícího bezdomovce pozval mladý Rus na večeři

Edmonton

Svými charitativními činy se nikdy nechlubil, a tak o nich prakticky nikdo nevěděl. Až nyní vyplavala dobrosrdečnost ruského hokejového útočníka Edmontonu Naila Jakupova na povrch. Majitel jedné restaurace ve městě se totiž na sociální síti pochlubil fotkou s hvězdičkou NHL, která do jeho podniku v neděli zavítala na večeři se svým hostem.

Foto: Rick Osentoski, Reuters

Ruský útočník Edmontonu Nail Jakupov.

Článek
Fotogalerie

Nešlo o žádného ze spoluhráčů jednadvacetiletého rodáka z Novosibirsku, nýbrž o bezdomovce, kterého potkal na ulici při cestě autem. „Chlap mi najednou skočil před auto a žádal, abych stáhnul okénko," popisoval útočník Olejářů zámořským novinářům. Většina lidí by v tu chvíli zamkla dveře a sešlápla plynový pedál. Ne tak Jakupov.

Ten ze svého vozu vystoupil a zjistil, že jej muž prosí o peníze na kafe. „Zeptal jsem se ho, jestli je náhodou nechce na alkohol. Odpověděl mi, že ne, protože nepije. Potěšilo mě to, nedávám totiž peníze nikomu, kdo pije nebo dokonce bere drogy. Opravdu je chtěl jenom na kávu," vyprávěl Jakupov a po pár minutách hovoru zjistil, že dosud neznámý člověk má i hlad.

Jakupov se proto rozhodl vzít ho do hotelové restaurace. Ochrance u vstupu se zaručil, že jde o jeho hosta. „Myslel jsem si, že ho vykopnou, protože měl špinavé ruce. Takže první věc, kterou jsem mu řekl, byla, ať si jde ruce umýt," říkal útočník a následně bezdomovci umožnil objednat si cokoliv z jídelního lístku. Po večeři zaplatil účet a chystal se odejít.

Nemysli jen na sebe a posílej peníze dál, řekla mu matka

Vtom ho ale muž požádal, jestli by mu ještě nemohl dát peníze na jednu noc v hotelu. Rus vyndal z kapsy posledních pětatřicet dolarů a věnoval mu je. „Později jsem se dozvěděl, že je opravdu použil na hotelový pokoj, kde se osprchoval a vyspal."

Jakupov, jednička draftu NHL z roku 2012, pomáhá lidem v nouzi už delší dobu. „Nemůže se stát nic špatného, když občas dám peníze nebo něco koupím člověku, který je právě v nouzi. Snažím se jim pomáhat. Obvykle dávám peníze bezdomovcům, kteří jsou na ulici s kočkami nebo pejsky. Jsou to dojemné momenty, nemůžu kolem nich jen tak projít. Vždycky jim rád dám na jídlo," přiznal Jakupov, jenž v NHL kroutí svou třetí sezónu a v té letošní dosud posbíral osmadvacet kanadských bodů.

K pomoci druhých ho odmala vedli rodiče. „Když jsem podepsal svůj první kontrakt v NHL, máma mi řekla, abych nemyslel jen na sebe a část výplaty poslal dál. V létě se o tyhle věci snažím víc. Podporuju choré děti v nemocnicích. Je to dobrá věc, podle mě by tohle profesionální hráči měli dělat. Tihle lidi potřebují pomoc, chybí jim peníze na základní věci. Nemůžete sice pomoct každému na světě, ale musíte se snažit aspoň trošku přispět," uzavírá Jakupov.

Reklama

Související témata: