Hlavní obsah

Překonal legendu a ještě mu další gól sebrali. Na Jágra pěl ódy i kouč poražených

Sunrise

Obklopen talentovanými mladíky dokazuje Jaromír Jágr i ve 43 letech na Floridě svůj nesporný hokejový um. Ve večerním duelu s Detroitem přispěl po šestizápasovém střeleckém půstu gólem a asistencí k důležité výhře 3:1, po níž Panteři stále zůstávají v dostizích o play off ve hře. Není divu, že na nejstaršího hráče v NHL pěl ódy i trenér poražených Mike Babcock.

Foto: Profimedia.cz

Jaromír Jágr z Floridy se snaží tečovat puk před brankářem Detroitu Petrem Mrázkem.

Článek
Fotogalerie

„Dobrý hráč, co? Na jak dlouho ligu opustil? Na tři roky?" ptal se zámořských novinářů na Jágrův odchod do KHL, kde hrál za Omsk v letech 2008 až 2011. K tomu přišel o další stovku utkání kvůli výlukám. „Kolik gólů mohl ještě dát. Je jedním z nejlepších hráčů všech dob. Když vidíte, jak si počíná ve svém věku a co všechno už dokázal. Lidi ho před nějakou dobou odepisovali, ale on jim dokázal, že to tak ještě není," dodal Babcock.

Právě on vedl před čtyřmi roky s kladenským rodákem jednání při jeho avizovaném návratu do NHL, ale Jágr si nakonec místo Detroitu zvolil Philadelphii.

Český veterán se svým 718. zásahem v základní části NHL osamostatnil na páté příčce historické tabulky střelců od legendárního Phila Esposita. „Ale že to trvalo," vystavil později český útočník na svém facebookovém profilu fotografii s pukem a číslem. „Děkuji všem, co mi pomohli dosáhnout této mety." Další výzvou je pro něj dostižení čtvrtého Marcela Dionnea, na kterého ztrácí 13 branek.

Historické pořadí střelců NHL:
1. Wayne Gretzky1487 zápasů/894 branek
2. Gordie Howe1767/801
3. Brett Hull1269/741
4. Marcel Dionne1348/731
5. Jaromír Jágr1539/718
6. Phil Esposito1282/717
7. Mike Gartner1432/708
8. Mark Messier1756/694

Jágr skóroval za Floridu podruhé od výměny z New Jersey na konci února a mohl být někdejší hvězdě Los Angeles ze 70. a 80. let minulého století ještě blíž, kdyby mu byl v utkání připsán i druhý gól. Jágr na hranici brankoviště usměrnil puk za záda krajana Petra Mrázka, ale původní verdikt byl nakonec změněn na asistenci. Pár centimetrů před brankovou čárou se totiž kotouče ještě dotkl Brandon Pirri.

„Je to OK," odpověděl Jágr se smíchem na dotaz, zda mu nevadí, že mu spoluhráč sebral další gól. „Jsou stále ještě mladí, a já taky. Ještě mám před sebou spoustu zápasů," dodal nejlepší hráč zápasu, jenž v dresu Floridy nasbíral v devíti duelech sedm bodů (2+5). Celkově v tomto ročníku vstřelil Jágr třináct branek a v sezóně předčil už druhou legendu soutěže, protože koncem listopadu se v historickém pořadí nejlepších kanonýrů NHL dostal před Mika Gartnera.

Florida je stále ve hře o play off, na osmý Boston ztrácí pět bodů. „Posledních sedm osm zápasů, dokonce, i když jsme prohráli, jsem měl z naší hry dobrý pocit. Měli jsme ty zápasy vyhrát," komentoval výkony týmu Jágr. „Jen musíme hrát i zbývajících 11 zápasů stejně. Luongo všechno chytí, takže potřebujeme dát jenom jeden gól," složil poklonu brankáři týmu nejproduktivnější Evropan v historii NHL.

Reklama