Hlavní obsah

Jágr se po čtvrtstoletí potkal s legendou. Budu hrát do padesáti, zaskočila zámoří 68

Toronto

Jeho současní spoluhráči ještě nebyli na světě, když už měl ve sbírce dva prsteny pro vítěze Stanley Cupu, ale do důchodu se česká hokejová legenda Jaromír Jágr rozhodně nechystá. Ve čtvrtek Floridě pomohl v Torontu asistencí k výhře 4:1, navíc zažil velmi vzácné setkání a v dobré náladě ještě stihl novinářům nastínit plány ohledně pokračování své kariéry.

Foto: Frank Gunn, ČTK/AP

Jonathan Huberdeau (vlevo) slaví svůj gól proti Torontu, Jaromír Jágr spoluhráči blahopřeje.

Článek
Fotogalerie

Jágr se na svém facebookovém profilu pochlubil fotografií, na níž si při setkání v Torontu podává ruku se slavným obráncem Paulem Coffeym, po jehož boku řádil na začátku devadesátých let v Pittsburghu.

„Setkání po 25 letech. Neskutečný obránce, stále drží rekord - nejvíce gólů za sezónu NHL jako obránce (46). Za jeden zápas dal 8 bodů (2+6), to se nepodařilo ani mně," připomněl kladenský rodák hvězdné momenty kanadského zadáka.

Coffeymu už je nyní 53 let a v NHL už nefiguruje patnáct roků. To o dekádu mladší Jágr se cítí na mnohem delší kariéru. „Upřímně, pořád myslím, že v mém těle zbývá energie minimálně ještě na sedm sezón. Pořád cítím, že jsem schopen hrát, hokej stále miluju. Pokud zůstanu zdravý, můžu ještě být platný," věří slavná 68.

Hraje stejně, jen už není tak rychlý

V útoku s mladíčky Aleksanderem Barkovem a Jonathanem Huberdeauem už nasbírali dohromady 24 bodů v 11 zápasech a vedení Panthers si jeho angažmá velmi pochvaluje.

„Je fakt skvělý, obzvlášť pro ty kluky, kteří s ním hrají. Jejich hra je teď zase o stupínek výš. Zlepšují se už od Vánoc, ale od té doby, co k Huberdeauovi a Barkovovi přišel Jaromír, předvádějí výborný hokej. On je chlapík pro Síň slávy a našemu klubu je velkým přínosem," citují stránky americké ESPN kouče Panthers Gerarda Gallanta.

Trenér si je samozřejmě vědom, že český veterán už nedisponuje takovou rychlostí, jakou měl v nejslavnějších letech, ale zároveň si dobře uvědomuje přínos pro tým.

„Je mu 43 let. Sice už není tak rychlý, ale jinak je jeho hra stále podobná. Není vůbec lehké sebrat mu puk. Když se k němu dostane v útočném pásmu, obránci se hodně nadřou, aby mu puk sebrali. A to ho dělá skvělým hokejistou. Drží puk, tlačí se do brány a každý den tvrdě maká. Pořád je ve skvělé formě," pokračoval trenér.

Mladíci se učí

S úctou o něm mluví i jeho mladší spoluhráči, kteří by věkově mohli být klidně jeho synové. „Dává nám spousty rad na ledě i na střídačce. Opravdu nám pomáhá," těší Huberdeaua narozeného v roce 1993, tedy tři sezóny poté, co Jágr získal první Stanley Cup.

Barkov je dokonce ještě o dva roky mladší. „Myslím, že měl odehráno nějakých 300 zápasů v NHL ještě předtím, než jsem se narodil. Je to tedy trochu zvláštní, ale líbí se mi to. Snažím, se každý den od něj něco naučit. Je to skvělý chlap. Už teď je to legenda," přitakával finský mladíček.

Po vítězství v Torontu se Panthers přiblížili k postupovým pozicím do play off na tři body. Ale probojovat se do bojů o Stanley Cup pro ně bude mimořádně těžké.

„Tenhle tým možná spousty lidí ještě překvapí. Máme tady velmi talentovaný tým. Doufám, že se tam nakonec probojujeme. Ale bude to hodně těžké. Ottawa hraje velmi dobře. Ale třeba za rok nebo za dva dojde tohle mužstvo úplně na vrchol," zasnil se Jágr. Zda sám zakotví na slunné Floridě na delší dobu, však neprozradil.

Reklama

Související témata: