Hlavní obsah

Palát vylepšil rekord. S tátou dodnes probíráme každý zápas, říká

Toronto

Ospalé Toronto se konečně probudilo a výhrou 3:1 sebralo hokejistům Tampy Bay možnost probít se na vedoucí pozici v Atlantické divizi před Montreal. Favorizovaný americký tým přestřílel Javorové listy v poměru 41:28, ale skvělého Jamese Reimera v brance domácích překonal pouze Ryan Callahan po nahrávce Ondřeje Paláta. "Porážka mrzí. Máme několik zraněných hráčů, přesto jsme včera podali dobrý výkon proti Montrealu. Dnes nám to ale nešlo. Byli jsme pomalejší a nezasloužili jsme si vyhrát," přiznal český útočník.

Foto: John E. Sokolowski, Reuters

Ondřej Palát střílí na branku Toronta.

Článek

Dva zápasy ve dvou dnech... Nepoznamenala vás únava?

Tak určitě nás to poznamenalo, ale na to se nelze vymlouvat. Kdybychom podali aspoň z padesáti procent podobný výkon jako včera, tak byl výsledek jiný.

Zaznamenal jste asistenci, dosáhl jste šedesáti bodů v kanadském bodování. Jste s tím spokojen?

Myslím si, že je to slušný výsledek. Chtěl jsem mít tuto sezónu ještě lepší než minulou, ale již teď jsem překonal svůj loňský osobní rekord 59 bodů. Nikdy jsem nečekal, že budu mít 60 bodů v NHL. Důležité je však, že se celému týmu dařilo.

Jak hodnotíte tuto sezónu?

Máme mladý tým, bojovali jsme o play off a to se nám podařilo. Hrajeme dobře a doufám, že dojdeme dál než v minulém roce, kdy nás vyřadil Montreal ve čtyřech zápasech.

V Torontu se říká, že Maple Leafs jsou neúspěšní kvůli velkému tlaku, diváků a medií.

V Tampě není takový tlak na hráče jako zde v Torontu, ale na každý zápas je vyprodáno - dvacet tisíc diváků. Nechci hodnotit situaci Toronta, jestli je to právě kvůli tomuto tlaku, že jsou tam, kde jsou.

Jakého soupeře byste si přál ve Stanley Cupu?

Nemám přání, soutěž je nesmírně vyrovnaná. Dnes nás třeba porazilo Toronto, které není na tom dobře v tabulce. Nemůžeme si vybírat.

Jaká je situace v Tampě před Stanley Cupem? Zmínil jste zranění, jsou vážná?

Nejsem pesimistou, sice jsme ztratili dva tři obránce (včetně Andreje Šustra - pozn. red.), ale ti by snad měli být do play off v pořádku.

Proti kterým mužstvům se vám hraje vysloveně špatně?

Hlavně proti týmům ze Západní konference: Chicago, Anaheim a Los Angeles...

Derby mezi Floridou a Tampou je výjimečné. Jaromír Jágr tvrdil, že si Panteři v posledním zápase zasloužili vyhrát...

Florida bojuje o play off a každý bod by jim pomohl. U nás hráli dobře, ale my jsme otočili toto utkání, přesto si myslím, že si zasloužili bodovat.

Jak se vám hrálo proti Jaromíru Jágrovi?

Byl to můj vzor od malička a byl to zážitek hrát proti němu. Zážitkem bylo vidět, co dokáže v jeho letech. Skvělá byla i jeho útočná řada s Barkovem a Huberdeauem.

Pocházíte z Frýdku-Místku, fandíte v Čechách stále Vítkovicím, kde jste hrál?

Hlavně sleduji, co se děje ve Frýdku-Místku, kde se postavila nová hala a kde je můj otec trenérem mládeže. Sleduji dění, pochopitelně sleduji i Vítkovice, kde jsem hrál za juniorku.

Hovoříte často s otcem, sleduje vaše zápasy?

Byl zde za mnou v Tampě, ale jinak vstává na každý zápas ve dvě ráno a pak to probíráme.

Má nějaké rady nebo pokyny nebo jen tak přátelsky pohovoříte?

Je to přátelské, ale jako trenér mi také radí. Vždycky to dává smysl. Ví, o čem hovoří a já se jeho pozorováním snažím řídit.

Takže jste vyrůstal od dětství v hokejovém prostředí?

Otec mě vzal ve čtyřech letech poprvé do přípravky a od té doby mne sleduje, kam jdu, a pomohl mně hlavně, když jsem začínal.

Jaký je váš oblíbený sport kromě hokeje?

Hrál jsem fotbal, ale pak jsem se musel rozhodnout mezi fotbalem a hokejem. V poslední době hraji v létě tenis. Je to dobré i pro kondici.

Co byste bral jako úspěch ve Stanley Cupu?

Tam mohu mít jediný cíl získat ho. Chci si klást ty nejvyšší cíle.

Reklama

Související témata: