Hlavní obsah

Pozor, pálí Ovečkin! Předstihne ruský snajpr Jágra? A má se třást i Gretzky?

Washington/Praha

Na levé straně si nabruslil pro puk a bez velkého rozmýšlení ho švihem poslal za záda brankáře Cama Warda z Caroliny. Gól! Hala Verizon Center se topila v nadšení, fanoušci Capitals slavili v sezóně jubilejní 50. zářez svého trumfu v dostizích o trofej Maurice Richarda. O držiteli ceny pro nejlepšího střelce základní části NHL je v podstatě rozhodnuto.

Foto: Nick Wass, ČTK/AP

Ruský útočník Washingtonu Alexander Ovečkin jásá po trefě do sítě Caroliny v úterním utkání NHL.

Článek

Potřetí v řadě ji získá Alexandr Ovečkin, ruský stroj na góly ve službách Washingtonu. Krátce před koncem základní části letošní sezóny vévodí pořadí kanonýrů, nejbližší pronásledovatelé Steven Stamkos z Tampy a Rick Nash z Rangers mají na kontě o propastných deset zásahů méně.

Car Alex, jak mu v zámoří přezdívají, naplňuje renomé ostrostřelce už od své nováčkovské sezóny 2005/2006, kdy dal 52 branek. O dva roky později si s 65 zásahy vytvořil osobní rekord, následovaly sezóny s 56 a 50 góly. Úterní trefa do branky Caroliny byla jeho 472. v dresu Capitals, čímž se v klubových tabulkách dotáhl na lídra Petera Bondru.

V exkluzivní společnosti

V úterý se jubilejním zásahem zařadil do exkluzivní společnosti: stal jedním ze šesti hráčů, kteří dokázali v NHL alespoň v šesti sezónách nastřílet minimálně 50 gólů. Tuto hranici v minimálně půltuctu sezón v historii NHL pokořili před ním jen Wayne Gretzky, Mike Bossy, Marcel Dionne, Guy Lafleur a Mario Lemieux.

„Rok od roku je to těžší. Je to úplně jiné než v prvním roce. Teď mi věnují mnohem větší pozornost," řekl Ovečkin pro server nhl.com. „Je to ale úžasný výkon připojit se ke všem těm jménům," dodala první hvězda úterního zápasu (4:2).

V NHL kroutí rodák z Moskvy desátou sezónu a prestižní Maurice Richard Trophy mu připadne už popáté. A na druhé straně Atlantiku už se dohadují, na jaké metě se kanonáda mimořádně disponovaného snajpra zastaví...

Tolik gólů a ještě mu není třicet

Trojnásobnému světovému šampiónovi v historickém pořadí nejlepších kanonýrů NHL aktuálně patří 53. místo, jediný gól mu schází k dostižení krajana Alexandra Mogilného. To nemá samo o sobě příliš vypovídající hodnotu, mnohem více však o Ovečkinově dominanci a šancích v honbě za střeleckými rekordy naznačují následující fakta:

- Jaromír Jágr, se 720 brankami nejlepší střelec mezi Evropany v NHL, měl po první dekádě v zámoří v dresu Pittsburghu na kontě 387 gólů.

- Ovečkinův průměr branek na zápas činí 0,625, což ho řadí na páté místo historické tabulky (Jágrovi patří s průměrem 0,466 až 41. pozice, Gretzky s 0,601 je sedmý). Před střelcem Washingtonu jsou pouze Cy Denneny a Cecil „Babe" Dye z éry, kdy normou v základní části bylo 24 utkání, a Mike Bossy s Mariem Lemieuxem, jejichž kariéru zkrátily zdravotní problémy.

- Metu pěti set vstřelených gólů kapitán týmu z americké metropole pokoří už v nadcházejícím ročníku, s největší pravděpodobností jako pátý nejrychlejší v historii. Slavný Phil Esposito k tomu potřeboval 803 duelů, Ovečkin je zatím na kótě 755.

- Ruskému kanonýrovi je teprve 29 let.

Co bude potřebovat?

Přestože hvězdný Wayne Gretzky ukončil kariéru už před 16 lety, stále drží v NHL více než padesátku rekordů, řadu tzv. nedostižných. Včetně toho střeleckého, s 894 góly v základní části. Ovečkinovi tedy do vyrovnání zápisu kanadské legendy schází ohromujících 422 branek, ale při jeho střeleckém apetitu...?

Jednička draftu z roku 2004 má s Washingtonem uzavřený kontrakt na 124 miliónů dolarů, který vyprší po sezóně 2020/2021, tedy v době, kdy bude Ovečkinovi pětatřicet. Čistě teoreticky: Pokud by branky na jeho kontě přibývaly tempem jako dosud, mohl by být zhruba za osm a půl sezóny dostižen i slavný The Great One. Ten obklopen skvělými parťáky v Oilers v 80. letech plnil kolonky gólů ještě raketovějším tempem, k jeho 92 trefám v sezóně 1981/1982 vzhlíží stále s úctou i Ovečkin. Pak však šla čísla pětinásobného nejlepšího střelce základní části NHL dolů.

Je  vysoce pravděpodobné, že střelecké výkony ruského bohatýra s přibývajícím věkem rovněž poklesnou, nicméně i kdyby snížil svůj průměr například na půl branky na zápas, na sklonku čtyřicítky by mohl čtyřnásobného vítěze Stanleyova poháru s Edmontonem z pozice lídra odsunout. Byť se tato představa může v současné době jevit jakkoliv nereálně. Podobně se hovořilo o "nedostižném" rekordu Terryho Sawchuka v počtu vychytaných čistých kont. Do doby, kdy se na scéně objevil jistý Martin Brodeur...

K ataku na Gretzkyho gólový primát však bude Ovečkin vedle nepolevující palby, koncovky a přesných přihrávek spoluhráčů potřebovat především železné zdraví. Vážnější zranění se mu sice vyhýbají, ale při jeho fyzicky náročném způsobu hry plném hitů je ve stálém ohrožení. A také musí nadále žít hokejem naplno, neztratit motivaci. Stanley Cup sice zatím zůstává jeho nesplněným snem, ale kdo ví, zda ho časem nezlákají podobně jako další hvězdu ruského hokeje Ilju Kovalčuka k návratu domů do Kontinentální ligy.

To by Ovečkina v souboji o korunu krále střelců NHL všech dob připravilo o všechny naděje. I kdyby se třeba později rozhodl pro návrat, připomínají v zámoří případ Jaromíra Jágra.

Třiačtyřicetiletý kladenský rodák, jenž nasbíral v základní části NHL zatím 1545 startů a končit zdaleka nehodlá, figuruje mezi elitními střelci na páté pozici. O vyšší postavení ho ale připravily právě tři sezóny strávené v Omsku.

Historické pořadí střelců NHL:
1. Wayne Gretzky1487 zápasů/894 branek
2. Gordie Howe1767/801
3. Brett Hull1269/741
4. Marcel Dionne1348/731
5. Jaromír Jágr1545/720
6. Phil Esposito1282/717
7. Mike Gartner1432/708
8. Mark Messier1756/694
9. Steve Yzerman1514/692
10. Mario Lemieux915/690
...19. Jarome Iginla1387/586
46. Marián Hossa1166/486
53. Alexander Ovečkin755/472
Pozn.: Tučně označeni aktivní hráči.

Reklama

Související témata: