Hlavní obsah

26 let a konec. NHL opouští velká osobnost, sudí Devorski se rozloučil vyloučením Voráčka

Rozhodčí Paul Devorski ukončil svou kariéru v NHL. Šestapadesátiletý sudí vedl v prestižní soutěži 1594 zápasů, ten poslední v noci na pondělí ve Philadelphii, kde se představili hokejisté Pittsburghu.

Foto: Profimedia.cz

Kanadský rozhodčí Paul Devorski se v 56 letech loučí s NHL.

Článek
Fotogalerie

Kanaďan s irskými a ukrajinskými kořeny se do historie zapsal mimo jiné tím, že rozhodoval finálová klání ve Stanleyově poháru nebo zápasy na olympijských hrách v letech 2006 a 2010, včetně souboje o zlato v Turíně.

Svůj první zápas v NHL odřídil 14. října 1989, když dostal na starost souboj New Jersey v Hartfordu. Tehdy ještě duely NHL pískal jeden hlavní sudí. Oproti dnešním dnům také bylo zvykem, že rozhodčí se pohyboval po ledě bez helmy.

O 26 let později Paul Devorski vede své poslední utkání v pruhovaném dresu s číslem deset, které k němu neodmyslitelně patří od poloviny 90. let. Střetnutí rivalů Východní konference končí výhrou Philadelphie nad Pittsburghem 4:1. Domácí Letci jsou již bez šance na play off, hosté si svou cestu do vyřazovacích bojů výrazně zkomplikovali. Po závěrečném hvizdu však mají hokejisté obou mužstev jiné starosti. Seřazují se do fronty, aby každý osobně potřásl pravicí legendárnímu rozhodčímu, jehož kariéra v NHL právě skončila.

Devorski si postupně třese rukou s Crosbym, Malkinem nebo Girouxem. Na závěr k němu přijíždí další ze současných největších hvězd NHL - Jakub Voráček.

Tahoun Letců je posledním hokejistou, který od Devorského dostal vyšší trest. Český útočník si se sudím vyměnil názory ve třetí třetině, za což si musel odsedět deset minut na trestné lavici. Po skončení zápasu už se kladenský rodák bavil s uznávaným rozhodčím v mnohem lepší náladě. Nedávné rozepře šly stranou a oba muži se loučili s úsměvem. V soutěži ještě pokračuje Devorského mladší bratr Greg, jenž v NHL působí jako čárový rozhodčí.

Reklama