Hlavní obsah

Konečně NHL! S novými pravidly a novými hvězdami

PRAHA

Hokejoví fanoušci po celém světě už v rukách nervózně žmoulají rozpisy zápasů svého oblíbeného týmu. Po roce plném dohadů a tahanic, jenž vyplnila výluka, je připraven k zahájení nový ročník kanadskoamerické NHL, nejslavnější hokejové soutěže světa. Nová sezóna začne v noci ze středy na čtvrtek středoevropského času a přinese řadu změn a nových tváří.

Článek

Když si 22. července tohoto roku konečně komisionář NHL Gary Bettman a šéf hráčské asociace NHLPA Bob Goodenow potřásli rukama a o známili konec výluky, miliónům hokejových příznivců se ulevilo. A s napětím očekávali, co pro týmy budou znamenat nově zavedené platové stropy.

To se ukázalo už v následujících dnech. Manažeři všech klubů najednou začali propočítávat rozpočty a zjišťovat, koho si ještě mohou dovolit a kterých hráčů se budou muset naopak zbavit. Hráčský trh se rozhýbal takovým tempem, jaké dlouho NHL nezažila. A došlo k mnoha zajímavým změnám.

Česká kolonie v New Yorku

Peter Forsberg například po deseti letech opustil Colorado a bude oblékat dres Philadelphie, kde měl kdysi svou kariéru v NHL začít. Kvůli tehdejšímu trucování  Erica Lindrose byl ale ještě před debutem vyměněn právě do týmu Avalanche. Hvězdami našlapaný kádr Lavin navíc museli opustit i Adam Foote, Paul Kariya, a Teemu Selänne, který se po čtyřech letech vrací do Anaheimu.

Příliš vysoký rozpočet donutil zbavit se hvězd i činovníky St. Louis Blues. Odešli Pavol Demitra (Los Angeles) a jeden z nejlepších obránců ligy Chris Pronger (Edmonton). Velkou událostí byl přestup Dany Heatlyho z Atlanty do Ottawy za Mariána Hossu. Atlanta navíc získala i Petera Bondru a z New York Rangers Roberta Holíka. U Rangers naopak vzniká velká enkláva českých hokejistů. Jaromíra Jágra v týmu doplnili Martin Straka, Martin Ručinský, Marek Malík, Michal Rozsíval, a Petr Průcha.

Žádné remízy - trestná střílení!

Velká revoluce čeká NHL ve změně pravidel, vedle kterých vypadají zrušení postavení mimo hru na střední čáře a zmenšení velikosti výstroje brankářů jen jako kosmetické úpravy. Brankáři nyní mohou za brankou rozehrávat puk jen v omezeném prostoru, který je přesně vyznačen. Jako by nestačilo, že se branky posunuly blíže k mantinelu.

Nejvýraznější změnou ovšem je, že fanoušci NHL od nynějška neuvidí nerozhodné zápasy. V případě rovnovážného stavu i po prodloužení rozhodnou totiž o vítězi samostatné nájezdy. V bojích o Stanleyův pohár ale zůstane vše při starém - bude se hrát prodloužení tak dlouho, dokud nepadne gól. Mnohem přísněji budou také posuzovány fauly jako držení a hákování.

Co předvedou Crosby a Ovečkin?

Během dlouhé výluky se rozhodla pověsit brusle na hřebík řada legendárních hráčů. Na led NHL už nevyjedou tvořitel hry Ron Francis, věčný vůdce Mark Messier, obávaný střelec od modré Al MacInnis a nekompromisní obránce Scott Stevens. Diváci se ale mohou těšit na nové hvězdy, jimž je přisuzována velká budoucnost.

Největší pozornost poutá Sidney Crosby. Poslední jednička draftu je srovnáván s Waynem Gretzkým a jeho souhra s jinou aktivní legendou Mariem Lemiuexem rozhodně zvýšila naděje Pittsburghu na úspěch v letošní sezóně. Mimochodem Lemieux oslaví dnes v noci během zahajovacího zápasu s New Jersey přímo na ledě své čtyřicáté narozeniny.

Vedle Crosbyho bude muset prokazovat své kvality i další jednička draftu, která díky výluce ještě neměla šanci hrát NHL. Alexandera Ovečkina si v roce 2004 vybral jako nejvýše postaveného hráče draftu Washington a slibuje si od něj výrazné zvýšení ofenzivních možností týmu.

Gretzky na střídačce, Hašek opět v brance

Debut čeká i borce, kteří toho už během své kariéry dokázali dost a dost. Dres Ottawy Senators ve čtyřiceti letech poprvé oblékne český brankářský fenomén Dominik Hašek, který se bude snažit navázat na hvězdná léta v Buffalu a Detroitu. Jako trenér se poprvé představí Wayne Gretzky, který si k funkci spolumajitele týmu Phoenix Coyotes přibral i roli šéfa lavičky.

Maraton 1230 zápasů základní části NHL se zastaví v úterý 18. dubna příštího roku. Nový vítěz Stanleyova poháru, který naposledy vyhrála v roce 2004 Tampa Bay, bude znám nejpozději 19. června. Jedinou delší pauzu bude mít soutěž v únoru, kdy se hráči NHL zúčastní olympiády v Turíně. Diváci vinou toho přijdou o tradiční Utkání hvězd NHL.

Reklama