Hlavní obsah

Kubina považuje přísnost sudích za hloupost

TAMPA/PRAHA

V pozici obhájce Stanleyova poháru se v nadcházejícím ročníku NHL představí český obránce Pavel Kubina. Po výluce stejně jako ostatní hokejisté netrpělivě čekal, jak se roční pauza projeví na zájmu fanoušků. Po přípravných zápasech si však obránce Tampy Bay oddychl. Na tři domácí zápasy přišlo před středečním startem NHL v průměru patnáct tisíc diváků.

Foto: SPORT.CZ/Tomáš Fliegl

Pavel Kubina na tréninku české hokejové reprezentace ve Vídni

Článek

Tampa v přípravě vyhrála jen dva zápasy ze sedmi. Trojnásobný světový šampion, který byl i členem zlatého týmu na letošním mistrovství světa ve Vídni, tomu ale velkou váhu nepřikládá. "Tým byl až na poslední zápas vždy hodně promíchaný. Zkoušelo se hodně mladých kluků," uvedl Kubina. V nedělní generálce hokejisté Lightning prohráli 0:4 na Floridě.

Velkou pozornost věnoval Kubina rozhodčím, kteří se po dohodě s vedením soutěže snaží přísně posuzovat i drobné přestupky proti pravidlům. "Považuji to za hloupost. Vyloučení je moc a v pěti proti pěti se moc nehraje. Často je poměr vyloučených například 12:10," uvedl osmadvacetiletý bek, jenž strávil výluku v dresu mateřských Vítkovic.

Udrží rozhodčí nastolený trend?

Musí si dávat maximální pozor na to, jak atakuje soupeře. "Stačí jakýkoliv háček a jde se na trestnou," řekl Kubina. Snaží si na to zvyknout. "Může se hrát jen do těla a s hokejkou na puk. Rozjetý útočník se ale zastavuje jen těžko," přiznal. Chápe však, co si vedení NHL od nových opatření slibuje. "Věří, že bude hokej rychlejší a ofenzivní hráči dostanou více prostoru," řekl Kubina.

Časté vyloučení ovlivňují i vytíženost jednotlivých hráčů. "Například pro někoho jako jsem já, je to výhoda. Dostane se více na led. Ti, kteří nehrají přesilovky nebo oslabení se, ale na led moc nedostanou," uvedl jeden z klíčových mužů defenzivy Tampy. Otázkou je, zda rozhodčí udrží nastolený trend v celé sezoně. "Těžko říci, jak to dopadne. Pořád se tady o tom mluví. Říkají, že ano. Uvidíme ale tak za měsíc," uvedl účastník olympijských her v Salt Lake City, který by neměl chybět ani v reprezentačním výběru na olympiádě v Turíně v únoru příštího roku.

Předpokládá vyrovnanější souboje

Kubina není nadšený ani ze zrušení červené čáry, i když je na to z Evropy zvyklý. "Mělo to zůstat, jak bylo. Oni si myslí, že bude padat více branek, ale to není pravda. Některé týmy budou forčekovat v pěti za červenou, jako to dělají třeba Švédové," míní. Fakt, že hokejisté z Evropy jsou na to zvyklí ze svých lig, nepřeceňuje. "V trénincích na to trenéři stejně kladou velký důraz. Naše výhoda bude zanedbatelná," soudí Kubina.

Stejně jako většina hráčů rodák z Čeladné předpokládá, že liga bude vyrovnanější než v minulosti. Především s ohledem na zavedení platových stropů. "Hodně týmů, hlavně ty v minulosti slabší, se posílilo. V naší divizi je to případ Atlanty, Floridy či Caroliny," řekl Kubina. Přesto bude mít Tampa opět nejvyšší cíle. I proto, že kádr zůstal prakticky pohromadě. "Jen Venca Prospal nahradil Stillmana a odešel brankář Chabibulin. Doufám, že to bude dobré," uvedl robustní obránce.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články