Hlavní obsah

Kanadu na MS v Česku povede Hertlův kouč ze San Jose

Calgary

Kanadské hokejisty na květnovém mistrovství světa v Praze a Ostravě povede trenér San Jose Sharks Todd McLellan. Klubový kouč českého útočníka Tomáše Hertla se v této roli představí poprvé.

Foto: Jayne Kamin-oncea, Reuters

Tomáš Hertl (vlevo) v souboji s Trevorem Lewisem z Los Angeles.

Článek

McLellana do funkce jmenoval generální manažer kanadské reprezentace Jim Nill, jenž se se sedmačtyřicetiletým koučem zná z někdejšího společného působení v Detroitu. Asistenty budou Peter DeBoer (bývalý kouč New Jersey Devils), Bill Peters (kouč Caroliny Hurricanes) a Jay Woodcroft (McLellanův asistent v San Jose).

"Tenhle trenérský štáb má spoustu zkušeností z NHL i na mezinárodní scéně," uvedl Nill, jenž je generálním manažerem Dallasu Stars.

McLellan má za sebou sedmou sezónu v roli hlavního kouče San Jose, v níž se mu poprvé nepovedlo postoupit se Sharks do play off. Před příchodem do Kalifornie působil tři roky jako asistent v Detroitu a podílel se na zisku Stanley Cupu v roce 2008.

Týmem Red Wings prošli také Peters s Woodcroftem a všichni jsou vnímáni jako žáci úspěšného kouče Mikea Babcocka. Ten kromě svých úspěchů s Detroitem dovedl Kanadu k zisku titulu na předchozím MS v Česku v roce 2004 a také ke zlatým medailím na olympijských hrách v letech 2010 a 2014.

Jedinou dosavadní McLellanovou zkušeností s kanadskou reprezentací je role asistenta na MS hráčů do 20 let v roce 2000, kde získal bronz.

Reklama

Související témata: