Hlavní obsah

Ustojí Mrázek těžkou premiéru ve Stanley Cupu? Detroit českému zelenáči věří

Detroit

Je mu třiadvacet let a s play off NHL nemá žádné zkušenosti, slavný Detroit mu ale věří. Český brankář Petr Mrázek začne první kolo Stanley Cupu proti Tampě jako jednička, přestože v sezóně pendloval mezi farmou a prvním týmem. Vedení Red Wings mu ale dalo plnou důvěru a na ostravském rodákovi nyní bude, aby se s extrémním tlakem popasoval.

Foto: Paul Sancya, ČTK/AP

Z Petra Mrázka se stala opora Detroitu.

Článek

„Čím víc jde do tuhého, tím lépe hraje. Je velmi soutěživý a nezáleží na tom, kde zrovna je, jestli na farmě v Grand Rapids nebo v Detroitu. Pod tlakem umí hrát výborně," vychválil svého spoluhráče obránce Red Wings Danny DeKeyser v listu Detroit Free Press.

Někteří hráči Rudých křídel už Mrázka v duelech play off zažili, byť to bylo v nižší AHL. Český brankář dotáhl před dvěma roky Grand Rapids k zisku Calder Cupu a během vyřazovacích bojů nevynechal ani minutu.

„Podle mě je skvělé, že si tímhle prošel, může mu to jen pomoct. Působí klidně, přitom je velmi sebevědomý. Dobře ví, že je výborný gólman. Má naši plnou důvěru. Umí dobře s pukem, věří si, určitě bude skvělý," nepochybuje útočník Gustav Nyquist.

Naposledy proti Tampě zářil

Play off farmářských týmů a boje o Stanley Cup jsou však zcela odlišné světy, tlak na hráče je mnohem větší a případná chyba gólmana je více na očích. Zkušenost s play off v zámoří se však může velmi hodit. Obzvlášť když Mrázek v cestě za Calder Cupem pomohl vyřadit tým Syracuse Crunch, tedy farmu příštího soupeře z Tampy.

Z hráčů z tehdejší série bude nyní čelit třeba Tyleru Johnsonovi, Ondřeji Palátovi či Vladislavu Namestnikovovi. Lightning sice zdobí solidní průměr 3,16 vstřelených gólů na zápas, nicméně Mrázka může povzbudit jeho skvělý výkon při vítězství na konci března 4:0, k němuž pomohl třiadvaceti zákroky.

Před startem série s Blesky se ale český reprezentant nepouštěl do velkých slov. „Prostě kdo dá více gólů, ten vyhraje. Kdo bude chytřejší a trpělivější, bude nakonec slavit. Takže musíme hlavně zůstat pozitivní a jít si za vítězstvím," nechal se slyšet před čtvrtečním zápasem.

Postoupí Detroit přes Tampu Bay do dalšího kola play off?
Ano
77,3 %
Ne
22,7 %
Celkem hlasovalo 3264 čtenářů.

Reklama

Související témata: