Hlavní obsah

Sýkora zažil v NHL vítězný debut, kanonýr Balaštík se neprosadil

Ještě před pár dny Petr Sýkora vůbec netušil, jestli vůbec opustí Pardubice a odcestuje do zámoří bojovat o místo v celku Washington Capitals. A v noci ze středy na čtvrtek už nastoupil v úvodním zápase NHL proti Columbusu. Bodově se sice neprosadil, ale oslavy z výhry 3:2 si užil. Narozdíl od Jaroslava Balaštíka z týmu soupeře, pro nějž to byla premiéra ve slavné soutěži.

Článek

"Jsem rád, že jsem se té premiéry konečně dočkal. Před zápasem jsem byl trochu nervózní, ale pak to ze mě spadlo a hrálo se mi docela dobře," řekl Balaštík po středečním zápase českým novinářům.

Nejlepší střelec uplynulých dvou ročníků české extraligy lituje, že ke konci utkání jeho tým nedal branku a nevyrovnal. "Každý chtěl ten první zápas vyhrát. Navíc loni se nehrálo, takže to bylo po dlouhé době, co někteří kluci vůbec hráli soutěžní zápas. Ke konci jsme trochu zatlačili, ale vyrovnat se nepodařilo," prohlásil.

Nových pravidel v NHL se neobává, protože například na hru bez zakázaného uvolňování na červené čáře je zvyklý. "Pro mě je určitě lepší hrát podle nových pravidel. Nemusel jsem si zvykat na hru s červenou čarou, která by pro mě jako pro útočníka byla jiná. Pro mě je to výhoda," řekl.

Zatím bydlí na hotelu

Sám je zvědavý, jak porci 82 zápasů, což je o třicet víc než v extralize, zvládne. "Zápasy NHL jsou nahuštěné, navíc je v únoru olympijská přestávka, takže do té doby se bude hrát skoro obden," uvedl. Chystá se proto hodně se věnovat regeneraci a odpočinku, aby byl na každý zápas čerstvý a, jak řekl, mohl podat stoprocentní výkon.

Velmi si pochvaluje společnost tří českých spoluhráčů v Columbusu - Davida Výborného, Jana Hrdiny a Rostislava Klesly. "Cokoli potřebuji nebo cokoli nevím, zeptám se kluků a ti mi bez problémů poradí. Určitě pro začátek je to pro mě výhoda," prohlásil.

V Columbusu ve státě Ohio zatím pětadvacetiletý Balaštík bydlí v hotelu, ale v nejbližších dnech se chce poohlédnout po vlastním bydlení a co nejdříve se přestěhovat. "Přítelkyně má povinnosti u nás, takže většinu sezóny tu budu sám," řekl.

Sýkora doplatil na přísný metr rozhodčích

Sýkora byl po zápase proti Columbusu nejvíce zaskočený z toho, jak se nový přístup rozhodčích k dodržování pravidel podepsal na průběhu zápasu. "Jakýkoli dotyk hráče hokejkou se píská a jdou za to hokejisti ven," popsal své první dojmy bezprostředně po odchodu z ledu v rozhovoru s českými novináři.

"Nikdy jsem to neviděl, nikdy jsem takhle nehrál," řekl šestadvacetiletý hokejista, který v NHL hrál v sezóně 1998-1999 krátce za Nashville. V posledních šesti letech působil v Pardubicích, letos koncem srpna podepsal roční jednocestnou smlouvu s Washingtonem.

Že na "nový metr" rozhodčích ještě není úplně zvyklý, ukázal Sýkora už ve třinácté minutě středečního zápasu, kdy se stal prvním vyloučeným hráčem Washingtonu v sezóně. Důvodem bylo hákování. Ani ne minutu po návratu na plochu se na trestnou lavici za stejný prohřešek opět vrátil.

"To ani nemusí být faul, ale jak někdo na někoho položí hokejku, jde okamžitě na dvě minuty. Nevím, jak to budou rozhodčí pískat dál, ale je to zvláštní," poznamenal Sýkora, který do Washingtonu přiletěl teprve koncem minulého týdne.

Češi tu nejsou, nejvíc kamarádí s Majeským

Z účinkování ve vrcholné soutěži měl příjemný pocit, ale ke své budoucnosti se zatím vyjadřuje vyhýbavě. "Ještě se uvidí časem, jestli se tady zabydlím nebo ne. Přijel jsem pozdě, nevím jak to tu bude vypadat," řekl šestadvacetiletý hráč, který na ledě strávil celkem devět minut a 53 sekund, šanci dostával i v přesilových hrách. Ke svému odchodu do zámoří, na jehož podmínkách se po původních sporech nakonec s východočeským klubem dohodl, pro média ale mluvit nechce.

Z českých hráčů zůstal ve Washingtonu sám. Obránce Jakuba Čuttu poslalo těsně před středečním začátkem letošního ročníku NHL vedení klubu na farmu do Hershey. "Je lepší, když tu Češi jsou, ale co můžu dělat, to nezáleží na mně," povzdechl si. Výborně vychází se slovenským spoluhráčem Ivanem Majeským. "Je to super kluk, chodíme spolu na večeře, takže to je veselejší," řekl.

Reklama