Hlavní obsah

Hašek vychytal Lindrose a dal vzpomenout na Nagano

TORONTO

Hokejový brankář Dominik Hašek se téměř po dvou letech představil v zápase NHL a po svém debutu v dresu Ottawy mohl být spokojen. "Senátoři" vyhráli prestižní kanadský souboj na ledě Toronta 3:2 po samostatných nájezdech a Hašek k tomu přispěl třiadvaceti úspěšnými zákroky. "Nejsem zrovna blázen do nájezdů, ale když se vyhraje, tak je to fajn," řekl Hašek po zápase.

Článek

Čtyřicetiletý brankář, který v NHL naposledy chytal 8. prosince 2003 za Detroit, přitom Ottawu nejvíce podržel právě při penaltách. Vychytal Jasona Allisona i Erica Lindrose. Stejně jako kdysi při semifinále olympijských her v Naganu 1998, kdy zlikvidoval všech pět kanadských nájezdů.

"To jsou hezké vzpomínky, ale tohle je nová sezóna. Dnes se píše rok 2005 a jsme všichni někde jinde. Je příjemné získat dva body, ale nijak to nepřeceňuji. Určitě ještě nějaký ten penaltový souboj prohraji," uvedl pardubický rodák. Hašek věřil, že na penalty Ottawa vyhraje. "Máme pár dobrých útočníků a já jsem si říkal, že něco chytím a jeden nebo dva góly dáme," pousmál se.

Zápas rozhodl Alfredsson

Dlouho to přitom vypadalo, že šestinásobný držitel Vezina Trophy pro nejlepšího brankáře NHL odjede z ledu při své ottawské premiéře jako poražený. Ještě šest minut před koncem normální hrací doby Toronto vedlo 1:0.

"No vypadalo to, že to tak zůstane, ale naštěstí Alfredsson dokázal zápas třikrát zvrátit," velebil Hašek švédského útočníka. Alfredsson nejprve vyrovnal na 1:1, poté odpověděl na druhý gól Toronta a ve statistice je zapsaný i jako střelec rozhodujícího samostatného nájezdu.

Dalším klíčovým momentem z pohledu Ottawy byla ubráněná přesilovka domácích pět na tři na přelomu druhé a třetí třetiny. "Dobře jsme bránili. Pokud se pamatuji, tak jsem měl pouze jeden zásah. Nepříjemné bylo, že pokud bychom inkasovali během této fáze zápasu, tak nám utekli o dvě branky a to by se už těžko dohánělo," dodal Hašek.

Spokojen byl i Kaberle

Torontu k úspěchu nepomohly ani dvě asistence Tomáše Kaberleho. Úřadující mistr světa, který uplynulou sezónu strávil v dresu mateřského Kladna, byl ale nakonec také celkem spokojený. "Nájezdy už jsou jen o náhodě. Důležité je, že jsme na začátku sezóny získali bod," řekl Kaberle.

Reklama