Hlavní obsah

Slováci mohou na MS počítat z NHL i s Daněm

Bratislava

Český trenér hokejistů Slovenska Vladimír Vůjtek starší může počítat pro květnové mistrovství světa v Praze a Ostravě ze zámoří i s útočníkem Markem Daněm. Dvacetiletému útočníkovi skončila týden po závěru NHL klubová sezóna i na farmě Columbusu ve Springfieldu, který obsadil ve Východní konferenci nižší AHL o bod deváté místo a nedostal se do play off.

Foto: Jay LaPrete, ČTK/AP

Marko Daňo (vlevo) slaví gól se spoluhráči z Columbusu Scottem Hartnellem (uprostřed) a Alexanderem Wennbergem.

Článek

Syn bývalého hráče extraligového Třince Jozefa Daňa v této sezóně v NHL debutoval a připsal si v 35 zápasech 21 bodů za osm branek a 13 asistencí. V AHL zaznamenal v 39 duelech 19 bodů za 11 gólů a osm přihrávek. Slováci už měli jisté čtyři posily z NHL - Mariána Gáboríka z Los Angeles, další útočníky Tomáše Kopeckého z Floridy, Richarda Pánika z Toronta a obránce Andreje Meszároše z Buffala.

Nejistá je účast zraněného obránce Zdena Cháry z Bostonu. "Se Zdenem je to otevřené. Dohodli jsme se, že si dáme týden pauzu a zavoláme si ve středu nebo ve čtvrtek," řekl Vůjtek oficiálním stránkám Slovenského svazu ledního hokeje.

Otazník nad Marcinkem

Kádr slovenského týmu opustili po sobotním zápase Euro Hockey Challenge obránci Peter Čerešňák s útočníkem Michaelem Vandasem z Vítkovic, brankář Denis Godla s forvardem Andrejem Šťastným ze Slovanu Bratislava a Peter Cehlárik z Luley. Už předtím vypadl i bek Peter Podhradský z Togliatti.

Otazník visí nad dalším působením útočníka Tomáš Marcinka z Pardubic, který se zranil v prvním ze dvou utkání s Běloruskem a má podezření na otřes mozku. Druhý duel nedohráli bek Marek Ďaloga ze Sparty a forvard Mário Bližňák z Plzně, kteří by se ale měli dát zdravotně dohromady.

Vedle Marcinka, Ďalogy a Bližňáka zůstává v kádru Slovenska i dalších pět krajánků z české extraligy - bek Juraj Mikuš s útočníkem Martinem Réwayem ze Sparty a forvardi Rastislav Dej z Hradce Králové, Ján Sýkora z Plzně a Radoslav Tybor z Pardubic.

Reklama

Související témata: