Hlavní obsah

Smlouva mezi IIHF a NHL ratifikována, ČR se přidá příští týden

CURYCH/PRAHA

Pětice evropských zemí definitivně ratifikovala smlouvu mezi Mezinárodní hokejovou federací (IIHF) a NHL upravující podmínky odchodů hráčů z Evropy do kanadsko-americké soutěže. Česká republika ale mezi nimi stále není. Podpis pověřeného českého zástupce by však měl přibýt vedle autogramů kolegů z Finska, Švédska, Slovenska, Švýcarska a Německa v nejbližší době. Pravděpodobně začátkem příštího týdne.

Článek

"Podpis velké smlouvy jsme podmínili podpisem takzvané malé smlouvy, ve které jsou další body upravující podmínky odchodů hráčů do zámoří," vysvětlil generální sekretář Českého svazu ledního hokeje (ČSLH) Martin Urban, proč český podpis pod dohodou stále oficiálně chybí.

Takzvaná rámcová či malá smlouva mezi IIHF a ČSLH je však již také připravena a ještě dnes by měla do Česka ze sídla mezinárodní federace v Curychu dorazit. "Jsme na ní dohodnuti. Jakmile bude v písemné formě potvrzena, okamžitě se připojíme i k velké smlouvě," řekl Urban, který českou stranu na jednání ve středu ve Švýcarsku zastupoval společně s místopředsedou svazu Zbyňkem Kusým.

Ruský podpis chybí

Rámcová smlouva například obsahuje podmínku, že hráč, který odchází do zámoří, si v případě, že bude mít platný kontrakt s extraligovým týmem, musí urovnat vztahy se zástupci klubu. Navíc by kluby měly ze společných peněz IIHF dostat zaplaceno i za hokejisty, kteří do týmů NHL přejdou z juniorských soutěžích v zámoří. Tam totiž často odcházejí už jako sedmnáctiletí či osmnáctiletí a na jejich výchově se podílí kluby v Česku.

K dohodě mezi IIHF a NHL, která bude platit do roku 2007, se podle předpokladů nepřipojili zástupci ruských klubů. "Tamní kluby nedovolily ruské federaci podepsat tuto dohodu. Rozhodly se tak učinit již v srpnu," řekl tiskový mluvčí IIHF Szymon Szemberg agentuře AP.

Ruské kluby se tak rozhodly, že si podmínky odchodů svých hráčů do NHL budou řešit samostatně. V případě, že však bude hráč bez smlouvy, bude moci odejít do zámoří bez finanční kompenzace. Kluby NHL se už také údajně dohodly, že nebudou hráče pod smlouvami v Rusku lákat za Atlantik. Podle informací AP má aktuálně v zámoří podepsáno smlouvu 194 evropských hráčů, jedenačtyřicet z nich je z Ruska.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články