Hlavní obsah

Bergeron, Kopitar a Toews jsou opět kandidáty na Selkeovu trofej

New York

Kanaďané Patrice Bergeron z Bostonu, Jonathan Toews z Chicaga a Slovinec Anže Kopitar z Los Angeles byli stejně jako loni nominováni na Frank J. Selke Trophy pro nejlépe bránícího útočníka NHL. Stejné tři kandidáty rok po sobě má některá z cen prestižní zámořské soutěže poprvé po 18 letech. V letech 1996 i 1997 se ucházeli o Lady Byng Trophy za gentlemanské chování v kombinaci s hokejovým uměním Paul Kariya, Adam Oates a Teemu Selänne.

Foto: Larry MacDougal, ČTK/AP

Útočník Los Angeles Anže Kopitar se představí i na MS v Česku.

Článek

Devětadvacetiletý Bergeron získal Selkeovu trofej už dvakrát v letech 2012 a 2014. V roce 2013 byl druhý za Toewsem. V 81 zápasech základní části si připsal 55 bodů za 23 branek a 32 asistencí a byl nejlepším hráčem na vhazování s úspěšností 60,2 procenta.

O tři roky mladší Toews nasbíral v 81 duelech 66 bodů za 28 tref a 38 přihrávek. Pomohl Blackhawks k tomu, že spolu s Montrealem v základní části inkasovali nejméně branek. Skončil pátý v bilanci účasti na ledě při vstřelených a inkasovaných gólech s 30 kladnými body. Mezi kandidáty na cenu pro nejlépe bránícího útočníka je počtvrté za posledních pět let.

Sedmadvacetiletý Kopitar zaznamenal v 79 duelech 64 bodů za 16 gólů a 48 přihrávek. Na vhazování měl úspěšnost 52,6 procenta a Kings měli čtvrtou nejlepší defenzivu v NHL s průměrem 2,4 obdržené branky na zápas. Kopitar, který bude reprezentovat Slovinsko na mistrovství světa v Praze a Ostravě, je spolu s Jiřím Hudlerem z Calgary a Pavlem Dacjukem z Detroitu také v nominaci na Lady Byng Trophy.

Reklama

Související témata: