Hlavní obsah

Lang pomohl gólem a asistencí uhasit plameny z Calgary

Třemi zápasy pokračovala v neděli zámořská NHL. Detroit si doma poradil s finalistou posledního Stanleyova poháru z Calgary, na vítězství 6:3 se gólem a asistencí podílel také český útočník Robert Lang. Hokejistům Columbusu se podařilo vyhrát na ledě Chicaga a až v prodloužení si zajistili vítězství hráči Los Angeles v duelu s Minnesotou.

Článek

Základem úspěchu Detroitu byly vydařené přesilovky, z nichž Red Wings vstřelili hned pět branek. "Hra v početní výhodě nám skutečně šla," pochvaloval si po utkání trenér Detroitu Mike Babcock.

Stejným dílem jako Lang se o vítězství domácích postarali Nicklas Lidström, Brendan Shanahan a Mikael Samuelsson. Jeden gól přidal Henrik Zetterberg a poslední hřebík zatloukl Pavel Dacjuk. Detroit vztyčil základní kámen vítězství v první části, kdy vstřelil tři góly, na druhé brance se vedle Langa podílel také obránce Jiří Fischer.

Calgary se radovalo z branky až ve druhé třetině, po Warrenerovi se v dresu Flames vůbec poprvé v této sezóně trefil obránce Roman Hamrlík, který se rovněž podílel na gólu Kobasewa.

"Nebyli jsme na nápor Detroitu úplně připravení. Pokud bychom chtěli uspět, museli bychom lépe ubránit oslabení v první třetině. Soupeř ale využil nabídnutých šancí dokonale," ohlédl se za utkáním kapitán Calgary Jerome Iginla.

Detroit třetím vítězstvím v řadě potvrdil podařený vstup do znovuvzkříšené nejslavnější hokejové ligy světa. "Odstartovali jsme vážně skvěle," pokyvoval souhlasně Babcock.

Columbus poprvé vyhrál

První vítězství v sezóně se podařilo vybojovat hokejistům Columbusu na ledě Chicaga. Hosté se ujali už v páté minutě vedení brankou Chimery, na kterou ale stačil do přestávky odpovědět Vorobjev. Rozhodující úder pak zasadili v prostřední části Berard a Shelley, na jejichž brankách se podíleli také David Výborný, resp. Jaroslav Balaštík.

Vůbec první zápas v nové sezóně odehrál v dresu Chicaga obránce Jaroslav Špaček, jehož v úvodu soutěže trápila naražená žebra. Český reprezentant si připsal asistenci na druhém gólu Vorobjeva, který si připsal podruhé v řadě dvě branky v jednom utkání.

Svědky napjatého duelu byli diváci v Los Angeles, kde Kings hostili Minnesotu. Wild zaskočili soupeře už v sedmé minutě brankou Walze, domácí ale srovnali v úvodu druhé části zásluhou Belangera. Po bezbrankové třetí třetině přišlo rozhodnutí v prodloužení, minutu a půl před koncem nastavení si připsal vítězný gól Pavol Demitra, jehož střelu švihem stíněný gólman Fernadnez sotva zaregistroval.

"Měl jsem zastřený výhled, takže jsem viděl akorát jeho obličej. Věděl jsem přesně, že vystřelil, ale nemohl jsem nic dělat," popsal rozhodující okamžik Fernandez. "Zbavil jsem se obránce a pak jsem vystřelil přes stínící hráče. Spadlo to tam pěkně," poznamenal slovenský forvard.

Detroit - Calgary 6:3 (3:0, 2:2, 1:1)
Branky: 5. Lidström, 8. Shanahan, 17. Samuelsson (Fischer, Lang), 33. Zetterberg, 40. Lang, 49. Dacjuk - 27. Warrener, 35. Hamrlík, 57. Kobasew (Hamrlík). Zásahy brankářů: Legace 24/21 - Kiprusoff 36/31, Sauve 4/1.
Chicago - Columbus 2:3 (1:1, 0:2, 1:0)
Branky: 16. a 46. Vorobjev (na druhou Špaček) - 5. Chimera, 27. Berard (Výborný), 29. Shelley (Balaštík). Zásahy brankářů: Chabibulin 27/24 - Denis 32/30.
Los Angeles - Minnesota 2:1 pp (0:1, 1:0, 0:0 - 1:0)
Branky: 23. Belanger, 64. Demitra - 7. Walz. Zásahy brankářů: Garon 25/24 - Fernandez 32/30.

Reklama

Související témata: