Hlavní obsah

Pavelec zůstane bez ceny, Mastertonovu trofej může získat obránce hrající po mrtvici

New York

Ondřej Pavelec se Mastertonovy trofeje nedočká. Finalisty ceny udělované v NHL za vytrvalost a oddanost hokeji jsou brankáři Devan Dubnyk z Minnesoty, Andrew Hammond z Ottawy a obránce Pittsburghu Kris Letang. Český gólman byl v původním třicetičlenném seznamu hokejistů vybraných svými kluby. Zástupci Asociace profesionálních hokejových novinářů nakonec zúžila konečnou nominaci na tři jména.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Ondřej Pavelec při tréninku české reprezentace před hokejovým mistrovstvím.

Článek

Devan Dubnyk tak je ve hře už o druhou cenu, protože zároveň figuruje mezi kandidáty na Vezina Trophy pro nejlepšího gólmana soutěže. Dubnyk přitom za poslední dva roky vystřídal čtyři kluby NHL. Zdálo se, že svůj potenciál už nezúročí, a proto jej Arizona ochotně pustila do Minnesoty jen za volbu ve třetím kole draftu. Osmadvacetiletý Kanaďan se však dostal do hvězdné formy a skvělými výkony pomohl Minnesotě do play off.

Také Andrew Hammond si v této sezóně vedl nad očekávání. V únoru oslavil 27. narozeniny a zároveň nastoupil teprve do svého druhého utkání v NHL. Dařilo se mu takovým způsobem, že se záhy stal oporou Senátorů.

Opravdu velkým hokejovým bojovníkem je i osmadvacetiletý Kris Letang. Ten se v předminulé sezóně dokonce dostal do nominace na Norrisovu trofej pro nejlepšího zadáka NHL. Slibná kariéra se však zadrhla v lednu 2014, kdy Letang prodělal mozkovou příhodu. Po desetitýdenní absenci se naštěstí vrátil do hry a nadále patří k důležitým postavám Pittsburghu. Ve svém týmu je s 25 minutami na zápas nejvytíženějším hráčem, jako jediný bek z celé NHL si v letošním ročníku dokázal připsat pět bodů v jednom střetnutí, když pětkrát asistoval v souboji s Winnipegem. Mezi kandidáty na Mastertonovu trofej je podruhé za sebou.

Trofej se uděluje od roku 1968 a je pojmenována po někdejším útočníkovi Minnesoty North Stars Billu Mastertonovi, který v témže roce přišel o život v důsledku zranění hlavy. Ke smrtelnému úrazu došlo přímo na ledě během utkání NHL.

Vítěz bude oznámen 24. června spolu s dalšími oceněními v NHL.

Reklama

Související témata: