Hlavní obsah

Že nesnáším štěňata? Mám psy rád, smál se Mrázek nápisům. Z kulisy mu šel mráz po zádech

Praha

Z farmy až na pozici brankářské jedničky Detroitu v klíčové fázi sezóny. Strmý vzestup prodělala v této sezóně kariéra třiadvacetiletého hokejového gólmana Petra Mrázka. V play off vychytal dvě nuly, přesto cestu Red Wings po sedmi zápasech Tampa ukončila.

Foto: Sport Invest

Stejně jako ve svém novém autě se Petr Mrázek zabydloval v pozici brankářské jedničky Detroitu.

Článek
Fotogalerie

Byla to pro vás průlomová sezóna?

Doufám, že se to přelije a bude to tak pokračovat… Začal jsem jako trojka a na konci jsem bojoval s Howardem, kdo bude chytat v play off. Jsem rád, že jsem šanci dostal.

Detroit má pověst týmu, kde mladí hráči musejí dlouho bojovat o šanci. Vás klub podepsal už před čtyřmi lety, měl jste stále dost trpělivosti bojovat o místo?

Vloni jsem Spáličovi (agentovi Robertu Spálenkovi) říkal, že si věřím a byl bych rád, kdybych šanci dostal. Víme, že mladé hráče nechávají hodně na farmě, ale měl jsem štěstí, že se Howie s Gustavssonem zranili a když se vrátili, párkrát se prohrálo, zase se někdo zranil. Proto jsem dostal šanci.

Máte teď pro příští sezónu lepší výchozí pozici?

Začíná se od nuly, ale zkušenost z play off byla super. Určitě mi pomůže. Budu se snažit, abych byl zase o sto procent lepší než letos a Howarda vytlačil z branky napořád.

Už na to po sezóně přišla řeč s manažerem?

Říkal, že bude mezi mnou a Howiem, kdo bude chytat. Kdo bude mít lepší výsledky, bude v brance. Bavili jsme se i o výkonech, že by bylo dobré, kdyby byly stabilní. Měl jsem pět šest výborných zápasů a pak jsem střídal. Asi dvakrát nebo třikrát se to stalo.

Jak jste reagoval, když vám v klubu oznámili, že budete jedničkou pro play off?

Šel jsem do šatny s tím, že začne Howard a uvidí se, co se bude dít. Jen jsem vlezl do dveří, trenér gólmanů mi říkal, že první zápas v Tampě chytám já. Mile mě to překvapilo.

Jak to Howard nesl?

Jsme dobří kamarádi. Naučil mě za ty dva roky hodně věcí. Každý gólman chce chytat, takže si myslím, že to pro něj bylo nepříjemné.

Jak jste si užíval atmosféru play off v tak hokejovém městě jako je Detroit?

Super, šel mi mráz po zádech. Škoda jen, že jsme to nedotáhli do vítězného konce. Největší zážitek byl začátek prvního zápasu.

Jaký máte vztah ke štěňatům? Fanoušci Tampy na jednom škodolibém transparentu psali, že je nesnášíte…

(směje se) Myslím, že dobrý, zvířata mám rád, i psy. Těch nápisů bylo víc, třeba, že Stamkos nosí ponožky v sandálech. Fanoušci si umí vymyslet hodně srandovních věcí…

Vaše jméno se skloňovalo i v souvislosti s mistrovstvím světa…

Hráli jsme play off, trenér nemohl počítat, že vypadneme v sedmém zápase, který se hrál dva dny před začátkem mistrovství světa. Určitě bych si tu rád zahrál, bylo by to krásné, ale nevědělo se, co bude. V Americe šampionát v televizi ani nedávali, ale tady bych rád na české čtvrtfinále zašel.

Reklama

Související témata: