Hlavní obsah

Brett Hull po 19 sezónách v NHL skončil

PHOENIX

Pět zápasů nové sezóny za Phoenix stačilo třetímu nejlepšímu střelci hokejové NHL Brettu Hullovi k poznání, že už nejde vrátit čas. Syn slavného otce se rozloučil v jednačtyřiceti letech po devatenácti sezónách mimořádně úspěšné kariéry v NHL, v níž dosáhl takřka všeho.

Článek

Hull se symbolicky rozloučil jako hráč týmu Phoenix Coyotes, jenž je pokračovatelem Winnipegu Jets. Za tento kanadský klub hrál i jeho legendární otec Bobby a Kojoti museli sundat od stropu haly jeho dres s devítkou, aby se stejným číslem mohl nastupovat Brett.

"Existuje jeden starý výrok, ani nevím, kdo ho řekl: 'Mozek by chtěl, ale tělo ne'," říkal Hull na sobotní tiskové konferenci před zápasem s Buffalem, když ohlašoval odchod.

V pěti dosavadních zápasech nasbíral jen jednu asistenci a ačkoli nový trenér Wayne Gretzky patří mezi jeho nejbližší přátele, ani on nemohl dát svému někdejšímu spoluhráči ze St. Louis více času na ledě. "Pochopil jsem, že už nejsem tím, kým jsem byl. Nebyl jsem Brettem Hullem jako ve třiceti nebo v pětatřiceti. Je mi jednačtyřicet a po roce a půl pauzy už na to nemám," přiznal autor 741 gólů v NHL.

Když rodák z kanadského Belleville, jenž však reprezentoval Spojené státy, podepisoval před půldruhým rokem kontrakt ve Phoenixu, věřil si na to, že překoná na druhém místě historických tabulek Gordieho Howea. "Mr. Hockey" nastřílel 801 branek. "Výluka se ale na něm podepsala víc než na mnohých jiných," uvedl Gretzky, jenž s nebezpečným kanonýrem hrával krátce v St. Louis.

S Haškem vyhrál Stanley Cup v Detroitu

Právě v týmu Blues strávil muž pověstný svými neortodoxními názory deset let, od výměny z Calgary v roce 1988 do léta 1998. V dresu St. Louis se dočkal svého největšího individuálního úspěchu - v sezóně 1990/91 nastřílel 86 gólů a získal Hart Trophy pro nejužitečnějšího hráče soutěže a Lester B. Pearson Award od samotných hokejistů.

Jako volný hráč pak v roce 1998 podepsal Dallasu, s nímž o rok později získal Stanley Cup i díky kontroverznímu vítěznému gólu v šestém zápase, jímž překonal Dominika Haška. S českým brankářem se poté setkal v Detroitu a tentokrát již společně s ním vybojoval v roce 2002 další nejcennější trofej. Pár měsíců předtím získal také stříbrnou medaili na olympijských hrách v Salt Lake City.

"Národní hokejová liga bude postrádat Brettovo umění, jeho čich na góly a přátelskou povahu. Je to skvělý sportovec, člověk oddaný hře a muž, jenž se nikdy netajil svými názory. To, co dokázal, ještě víc upevnilo vůdčí roli Hullovy rodiny v historii hokeje," uvedl po odchodu jednoho z nejlepších hráčů v dějinách komisionář NHL Gary Bettman.

Účet Bretta Hulla v základní části NHL se uzavřel na 1269 zápasech, v nichž nastřílel 741 gólů a nasbíral 1391 bodů, což ho řadí na 18. místo historických tabulek. Ve 202 utkáních play-off pak přidal dalších 103 gólů (4. místo) a celkově 190 bodů (6. místo).

Reklama