Hlavní obsah

Spekulace před draftem: Zacha až jako třetí z Čechů? Zamíří do NHL Holanďan?

Portál The Hockey Writers zveřejnil další žebříček hráčů pro vstupní draft NHL. Sestavením pořadí se zabýval novinář Shawn Reznik, jenž do prvního kola vybral hned trojici Čechů i nizozemského útočníka Daniela Spronga.

Foto: Darren Calabrese, ČTK/AP

Nadaní hokejisté, kteří by se měli umístit ve špičce letošního draftu. Vlevo je Dylan Strome, McDavidův spoluhráč z Erie Otters, McDavid je uprostřed a vpravo pak Noah Hanifin. Američan by měl být nejvýše umístěným obráncem na draftu.

Článek

Reznik podle očekávání řadí na první místo Connora McDavida. O tom, že údajně nejlepší jednička od zvolení Crosbyho zamíří do Edmontonu, pochybuje málokdo. A podobně neochvějná se zdá být i druhá pozice Jacka Eichela.

Musí Zacha pracovat na defenzivě?

Nejvýše umístěným Čechem na seznamu je překvapivě Jakub Zbořil. Obránci působícímu v kanadské soutěži QMJHL náleží třináctá příčka. „Očekával jsem, že bude potřebovat nějaký čas na to, aby si zvykl na hru za mořem, ale severoamerický styl hokeje přijal rychleji než většina zahraničních talentů, které jsem v poslední době viděl. Přitom jako obránce to měl daleko těžší," obdivuje Reznik českého hokejistu a vyzdvihuje jeho bruslařské schopnosti, obousměrné pojetí hry, přehled v defenzivě, tvrdou střelu i parametry pro tvrdou hru. „Má dostatečnou výšku a váhu na to, aby byl silný podél mantinelu i v otevřeném prostoru," dodává novinář.

Druhý z Čechů, Filip Chlapík, se umístil jako patnáctý. „Vyvinul se v hráče pro zakládání akcí i jejich zakončování," chválí Reznik útočníka Charlottetownu Islanders. Také u něho vyzdvihuje rychlou aklimatizaci v zámoří, zároveň připomíná, že Chlapík v juniorce sbírá v průměru více než bod na zápas. Není však typem hráče vyhrazeného pouze pro útočnou hru. „Je zodpovědný v defenzivě. Právě pro jeho schopnost vnímat malé detaily jsem ho zařadil tak vysoko," vyzdvihuje reportér zámořského webu pražského rodáka.

Naopak ve svém hodnocení příliš nepřeje Pavlu Zachovi, jehož řadí až na šestnácté místo, přestože v jiných prognózách často figuruje v elitní desítce. „Přivádí do útočného pásma intenzitu, se kterou se jeho vrstevníci nemohou srovnávat. Zranění ho však zbrzdila v tom, aby ukázal více, ale byl světlým bodem na soupisce českého týmu na mistrovství světa do osmnácti let, kde vstřelil pět gólů v pěti zápasech," rozebírá Reznik. „I když jej mnozí řadí výš, já ho dávám mimo TOP 15 kvůli jeho chybování v defenzivě. Musí se zaměřit na zlepšení hry oběma směry, zvlášť pokud chce prorazit v NHL jako centr," myslí si expert na juniorské soutěže. Nutno podotknout, že jeho názor na Zachovu hru jiní odborníci nesdílejí a naopak bývá útočník Sarnie označován za skvělého hokejistu hrajícího „two-way game", tedy že je velmi platný v ofenzivě i při bránění. Takto se o Zachovi vyjádřil například Chris Edwards z organizace Central Scouting, která dodává hodnocení hráčů před draftem NHL.

Za Pavlem Zachou se v šedesátce nadaných hokejistů umístil ještě 49. Michael Špaček a 55. Adam Musil. Pokračovatel slavné hokejové rodiny se však nedávno rozhodl reprezentovat Kanadu, zatímco jeho bratr David v mládežnických kategoriích zůstal věrný českým barvám.

Objeví se v NHL Holanďan?

Zajímavou postavou letošního draftu je rodák z Amsterdamu Daniel Sprong. Osmnáctiletý mladík by se mohl dostat na řadu už v prvním kole draftu, jak napovídají dostupné prognózy. Také na The Hockey Writers mu nyní patří 26. pozice. Syn nizozemského reprezentanta Hannieho Spronga však nemá ambice reprezentovat svou rodnou vlast a soustředí se výhradně na možnost, že by oblékl dres Kanady, kam se s rodinou přestěhoval v sedmi letech, aby se lépe připravil na hokejovou kariéru.

Žebříček pro draft podle The Hockey Writers
1. Connor McDavid
2. Jack Eichel
3. Mitch Marner
4. Ivan Provorov
5. Dylan Strome
6. Mikko Rantanen
7. Zach Werenski
8. Noah Hanifin
9. Lawson Crouse
10. Mathew Barzal
11. Timo Meier
12. Kyle Connor
13. Jakub Zbořil
14. Nick Merkley
15. Filip Chlapík
16. Pavel Zacha
49. Michael Špaček

Reklama

Související témata: