Hlavní obsah

Eliáš o své budoucnosti v New Jersey: Mohu být důležitým hráčem, ale netuším, co bude

Newark

Český hokejový útočník Patrik Eliáš připustil, že si není jistý svou nejbližší budoucností v New Jersey. S Devils je přitom spojena celá jeho dosavadní kariéra v NHL a pojí ho s nimi kontrakt ještě na příští sezónu. Klub, v němž ještě nedávno působil i Jaromír Jágr, má však nového generálního manažera, jímž se stal Ray Shero. A jeho úkolem bude vrátit uvadající Devils zpět na výsluní. Zda ve svých plánech počítá i s Eliášem, zatím není jasné.

Foto: Profimedia.cz

Patrik Eliáš netuší, jestli bude i v příští sezóně hrát v NHL za New Jersey.

Článek

"Opravdu netuším, co bude," řekl devětatřicetiletý forvard a držitel několika klubových rekordů Eliáš v rozhovoru pro server NorthJersey.com. "Vím, že pan Shero je velmi respektovaný generální manažer. Odvedl skvělou práci v Pittsburghu a také (jako asistent generálního manažera) v Nashvillu," připomněl Eliáš předchozí působiště Shera, který se dohodl s New Jersey začátkem května. Po dlouhých 28 letech vystřídal ve funkci Loua Lamoriella, jenž zůstal v klubu na postu prezidenta pro hokejové operace.

"S ohledem na to všechno věřím, že se mu bude dařit i tady posunout celou organizaci dopředu. Je na něm, aby si se mnou případně promluvil a dal mi vědět, jaké má se mnou záměry. Upřímně - když bude chtít udělat změny a bude to znamenat, že tu pro mě už není místo, je to v pořádku. To se stává. Na druhou stranu, když bude chtít, abych byl i nadále součástí týmu, budu více než šťastný," prohlásil Eliáš.

Nejslabší ročník v NHL

Poslední sezóna byla pro třebíčského rodáka a dvojnásobného vítěze Stanley Cupu z let 2000 a 2003 bodově nejslabší v kariéře. Za 69 zápasů si připsal 34 bodů díky 13 gólům a 21 asistencím.

Devils, ještě nedávno tak obávaný soupeř v play off, zůstali potřetí za sebou mimo boje o Stanleyův pohár. Přesto věří, že má zaměstnavateli stále co nabídnout a může být efektivním hráčem.

"Opravdu ano. Vážně věřím, že když budu hrát se správnými hráči v těch správných situacích, mohu být přínosem a bodovat. Cítím se dobře. Občas v tomto věku trvá o trošku déle se plně zotavit ze zranění, ale hokej si užívám, vím, že mohu být stále tvořivý a hokejem se i bavit. Myslím, že nemusím nikomu dokazovat, že zvládám hrát v jakýchkoli situacích, ať jde o oslabení nebo přesilovku. Sám dobře vím, že ano," ujistil Eliáš.

Chce být důležitým hráčem

Zároveň doufá, že pokud o něho bude nadále zájem, jakožto lídr historických klubových tabulek s 1224 odehranými zápasy a 1017 body za 406 gólů a 611 finálních přihrávek nebude mít podřadnou roli. "Pokud bych měl být součástí přestavby a hrát výrazně méně, tak upřímně řeknu, že si stále myslím, že mohu být důležitým hráčem, a třeba by mě pak v takovém případě lépe využily jiné týmy," konstatoval Eliáš.

Jistý svým místem v týmu si však podle všeho není například ani Travis Zajac, o devět let mladší Eliášův spoluhráč z útoku, jenž má s New Jersey dlouhodobý lukrativní kontrakt až do roku 2021. "Popravdě řečeno nevím, jak moc se mě celá situace dotkne. Myslím, že jsem snadno koučovatelný; ať už se ode mě očekává a chce cokoliv, udělám vše, abych týmu pomohl," připomněl Zajac.

Devils musejí najít nové trenéry, kteří nahradí neúspěšnou dvojici Adam Oates, Scott Stevens. Ti v prosinci nahradili odvolaného Petera DeBoera a dohlížel na ně ze střídačky i sám Lamoriello.

"Bude to asi zajímavé léto. Pár dobrých trenérů je k dispozici, ale netuším, jaký směr má Ray (Shero) pro tento tým vytyčený. Až tu nový trenér bude, sedneme si a řekneme, co ode mě očekávají. Věřím, že mám co nabídnout a mohu klubu pomoci, ale teprve uvidíme, co se v létě stane," uzavřel Zajac.

Reklama

Související témata: