Hlavní obsah

Český rozjetý vlak řádí v NHL. Je to drtič, oslňuje svět, opěvují Paláta v Tampě

Momentálně je nejzářivější českou hvězdou v zámořské NHL. Český forvard Ondřej Palát znovu potvrdil výtečnou formu, dvěma góly a jednou asistencí se podílel na výhře Tampy 6:5 v prodloužení nad New Yorkem Rangers ve třetím finále Východní konference a v zámoří stejně jako celý jeho útok sklízí nadšené ovace.

Foto: Chris O'Meara, ČTK/AP

Útočník Tampy Ondřej Palát slaví svůj gól ze druhé třetiny třetího semifinále s NY Rangers.

Článek

Druhou formaci Blesků ve složení Tyler Johnson, Nikita Kučerov a Ondřej Palát v zámoří přezdívají jednoduše „The Triplet" a odborníci na ní oceňují především fakt, že každý ze zmíněných hráčů je zcela odlišným typem hokejisty a zároveň se skvěle doplňují.

Že souhra funguje na výbornou, dosvědčuje fakt, že zmíněné trio se v play off postaralo o 25 ze 47 gólů Tampy. A, jak vidno, nedokáží je zastavit ani newyorští Jezdci. Při středeční výhře 6:5 zařídil druhý útok čtyři góly.

Všichni tři jeho členové se už vtěsnali do elitní desítky kanadského bodování play off. Johnson s 18 body (12+6) celému pořadí vévodí, Kučerov je třetí (8+8) a Palát coby nejlepší Čech osmý (6+7).

„Je fakt zábava s těmi kluky hrát. Doufám jen, že nám to půjde takhle dál. Dokážeme číst jeden druhého. Naprosto přesně vím, kde Johnson a Kučerov na ledě budou," pochvaloval si Palát souhru po středečním vítězství před zámořskými novináři.

Nejde mu sebrat puk

Zatímco Rus Kučerov a Američan Johnson se prosazují především hokejovou šikovností, Palát platí za tvrďáka, který pro své parťáky v útoku dokáže vybojovat puky a zastat špinavou práci.

„Je to drtič. Je jak rozjetý vlak," popisoval kvality českého brouska Kučerov. „Hraje jak posedlý, po celém ledě je naprosto neuvěřitelný. Využívá své fyzické přednosti. Jen velmi těžko se mu dá sebrat puk, navíc má talent a umí i tvořit hru," doplnil jej Johnson.

Přitom Paláta rozhodně nepředcházela pověst nějakého zázračného talentu. Tampa si jej v roce 2011 vybrala až v sedmém kole draftu coby celkově 208. hráče v pořadí. Teď ale září v jednom z nejlepších útoků v celé NHL.

To Kučerov byl vybrán hned o 150 míst v pořadí dříve. Pozorovatele zaujaly především jeho střelecké schopnosti a umění soupeře ošálit, což předvedl i při vítězném gólu v prodloužení proti Rangers, kdy se mu podařilo jednoduchou střelou přelstít dva obránce i gólmana Lundqvista.

Momentálně nejproduktivnější hráč play off Tyler Johnson byl zase skauty opomenut ve třech po sobě jdoucích draftech, než se upsal Tampě. A tahle akvizice se klubu maximálně vyplácí.

Johnson se tentokrát blýskl gólem na 3:2, který mu před bránou parádně připravil Palát. „Kluci mi moji hru hodně usnadňují," pochvaloval si čtyřiadvacetiletý Američan.

Není divu, že s hrou své druhé formace je maximálně spokojen i kouč Tampy John Cooper. „Na mě dělají ti kluci skvělý dojem už dlouho. A teď oslňují celý svět," dmul se pýchou kouč.

Reklama

Související témata: