Hlavní obsah

Sobotku přivítáme s otevřenou náručí, tvrdí v St. Louis. V KHL ale bere o 100 miliónů víc

St Louis

Český hokejista Vladimír Sobotka se možná brzy vrátí zpět do NHL. Podle oficiálních internetových stránek zámořské soutěže očekává jeho bývalý zaměstnavatel St. Louis Blues tento týden od českého forvarda informaci, zda se bude chtít vrátit nebo zůstane i nadále v ruském Omsku.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Vladimír Sobotka během tréninku české hokejové reprezentace.

Článek

Podle listu Post-Dispatch se může Sobotka po každé sezóně z tříletého kontraktu s Avangardem vrátit do zámoří. Týmu KHL by měl oznámit své rozhodnutí do konce května. Nicméně minulý týden tuto informaci prezident Omsku Vladimir Šalajev popíral.

„Po změně hospodářské situace a poklesu kurzu rublu se hodně spekulovalo o tom, že Sobotka odejde do Severní Ameriky. Mluví se o tom, že má ve smlouvě klauzuli, která mu umožňuje vrátit se do NHL. Ale to není pravda," uvedl Šalajev agentuře TASS.

V St. Louis Blues však o jeho návratu vážně uvažují. „Pokud se rozhodne vrátit zpátky do NHL, uvítáme ho s otevřenou náručí. Když ne, vrátíme se k tomu za rok. Blues ještě rok svých služeb dluží," cituje zámořský deník generálního manažera St. Louis Douga Armstronga.

Omsk prý garantuje stejné peníze

Sobotka si má podle zprávy Post-Dispatch vydělat v Omsku 4,5 miliónu dolarů čistého. Loni mu v St. Louis vypršela tříletá smlouva dohromady na 3,9, tedy 1,3 miliónu ročně. Klub mu poté nabídl roční kontrakt na 2,7 miliónů, hráč ale požadoval rovné 3 milióny. Následná arbitráž mu přiřkla takřka stejnou sumu, jako nabízel klub, tedy 2 725 000 ročně.

V Severní Americe jsou nicméně platy uváděné před zdaněním. Takže pokud by se chtěl sedmadvacetiletý útočník v NHL dostat na podobný výdělek, jaký má v KHL, musel by v zámoří pobírat před zdaněním přibližně 6,5 miliónu dolarů, tedy téměř o čtyři milióny (cca 100 miliónů Kč) více, než mu nabídli Blues.

„Dobře jsem si popovídal s jeho agentem (Petrem Svobodou). Říkal mi, že peníze, které mu nabízeli loni, mu garantují i pro příští rok. Odpověděl jsem mu, že bychom ho rádi měli zpátky. Ale chápu, že když je ekonomika v KHL tak skvělá, bude chtít zůstat. Respektuji to," dodal Armstrong.

Sobotka, jenž reprezentoval Českou republiku na MS v Praze, v uplynulé sezóně odehrál za Avangard včetně play off 57 zápasů, v nichž nasbíral 40 bodů (11+29).

Reklama

Související témata: