Hlavní obsah

Tampa Bay - Chicago 4:3Palátova formace se probrala a Tampa vyrovnala finále. Bishop ale nedochytal

Tampa
Aktualizováno

Sváteční střelec Garrison svým gólem rozhodl o výhře Tampy Bay ve druhém finále Stanley Cupu NHL. Floridští hokejisté po výsledku 4:3 vyrovnali sérii s Chicagem na 1:1. U dvou důležitých branek byl mezi „Trojčaty" na ledě český útočník Ondřej Palát. Třetí zápas se odehraje na domácím ledě Blackhawks. Není však jisté, jestli ho odchytá brankář Lightning Ben Bishop, jenž poslední utkání z nespecifikovaných důvodů nedochytal.

Foto: Pool Photo, Reuters

Chicagský brankář Crawford hledá puk při rozhodujícím gólu Tampy.

Článek
Fotogalerie

Tampa vyrovnala finálovou, ale za jakou cenu? K podivnému dění v brankovišti Lightning, kdy během pouhých pěti minut v posledním dějství proběhly hned tři změny, se klub blíže nevyjádřil. Dvacetiletý ruský mladík Andrej Vasilevskij domácí každopádně nepotopil, ba naopak.

Tampu dostal do vedení Paquette, základ k většímu náskoku tím však nepoložil. Stejně jako v prvním utkání finále šli domácí na první přestávku s vedením 1:0. Další paralelu s předešlým zápasem pak vytvořilo Chicago, které góly Shawa a šikovného mladíka Teravainena průběh rychle otočilo.

Tentokrát však hráči Lightning rychle zareagovali. Palát za brankou vybojoval puk, poslal ho na modrou, kde si kotouč vyměnili obránci, ránu střílejícího Garrisona pak tečoval Kučerov (2:2).

V 34. minutě zápasu znovu úřadovala Trojčata, jak se Palátově lajně přezdívá. Johnson dostal přihrávku od Kučerova a puk procpal za brankáře Blackhawks Crawforda. Tato v play off mimořádně produktivní formace byla přitom v prvním střetnutí s Chicagem prakticky neviditelná.

„Nemyslím, že rádi měníme svou hru. (...) Pokud se budeme držet našeho systému a pokračovat ve věcech, co fungují, budou další zápasy jako tenhle," řekl Tyler Johnson.

Avšak ani tento obrat Chicago nepoložil. Krátce po začátku třetí periody skóroval zkušenostmi ošlehaný obránce Seabrook. Branka se ale nelíbila Bishopovi, který okamžitě vystartoval směrem k rozhodčímu. Útočící Hossa totiž měl v době gólové střely brusli v brankovišti, navíc mírně zasunutou pod levým betonem gólmana Tampy. Navzdory tomu platil stav 3:3.

V 48. minutě pak Bishop poprvé střídal. Krátce nato dostal Tampu do vedení obránce Garrison, jenž se naposledy trefil zkraje play off. Bishop se ve 49. minutě vracel znovu na led, v 53. však opět uvolnil místo Vasilevskému.

„Nervózní? Možná trochu, ale po prvních pár střelách jsem se cítil lépe. Pokaždé jsem připravený, stejně tak to mám nastavené v hlavě," řekl ruský mladík po svém prvním vítězství v play off, kde předtím odchytal jen 45 minut.

Ten pomohl Lightning pěti zákroky k výhře 4:3. O tom, kdo z brankářů nastoupí v noci na úterý na ledě Chicaga, není jasné. Nad stavem prvního brankáře Tampy Bishopa visí otazník, spekulovalo se o střevních potížích.

Finále play off NHL - 2. zápas:
Tampa Bay Lightning - Chicago Blackhawks 4:3 (1:0, 2:2, 1:1)
Branky a nahrávky: 13. Paquette (Callahan, Hedman), 27. Kučerov (Garrison, Coburn), 34. Johnson (Kučerov), 49. Garrison (Hedman, Callahan) - 24. Shaw (Krüger, Desjardins), 26. Teräväinen (Hossa, Sharp), 44. Seabrook (Toews, Oduya). Rozhodčí: O'Halloran, Sutherland - Heyer, Racicot. Vyloučení: 3:3. Využití: 1:1. Střely na branku: 24:29. Diváci: 19.204. Hvězdy utkání: 1. Garrison, 2. Hedman (oba Tampa), 3. Teräväinen (Chicago). Stav série: 1:1.
Tampa: Bishop (48. - 49. a 53. - 60. Vasiljevskij) - Hedman, Stralman, Coburn, Garrison, Carle, Šustr - Stamkos, Filppula, Killorn - Kučerov, Johnson, Palát - Callahan, Boyle, Brown - Paquette, Morrow, Drouin. Trenér: Cooper.
Chicago: Crawford - Keith, Hjalmarsson, Oduya, Seabrook, Cumiskey, Rundblad - P. Kane, Toews, Saad - Hossa, Richards, Versteeg - Teräväinen, Vermette, Sharp - Shaw, Krüger, Desjardins. Trenér: Quenneville.
Který tým vyhraje Stanley Cup?
Tampa Bay
64 %
Chicago
36 %
Celkem hlasovalo 11111 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Pavouk - NHL 2015

  • Osmifinále

  • Montreal Canadiens - logo Montreal Canadiens Ottawa Senators - logo Ottawa Senators
    4 : 2
  • Tampa Bay Lightning - logo Tampa Bay Lightning Detroit Red Wings - logo Detroit Red Wings
    4 : 3
  • New York Rangers - logo New York Rangers Pittsburgh Penguins - logo Pittsburgh Penguins
    4 : 1
  • Washington Capitals - logo Washington Capitals New York Islanders - logo New York Islanders
    4 : 3
  • St. Louis Blues - logo St. Louis Blues Minnesota Wild - logo Minnesota Wild
    2 : 4
  • Nashville Predators - logo Nashville Predators Chicago Blackhawks - logo Chicago Blackhawks
    2 : 4
  • Anaheim Ducks - logo Anaheim Ducks Winnipeg Jets - logo Winnipeg Jets
    4 : 0
  • Vancouver Canucks - logo Vancouver Canucks Calgary Flames - logo Calgary Flames
    2 : 4
  • Čtvrtfinále

  • Montreal Canadiens - logo Montreal Canadiens Tampa Bay Lightning - logo Tampa Bay Lightning
    2 : 4
  • New York Rangers - logo New York Rangers Washington Capitals - logo Washington Capitals
    4 : 3
  • Chicago Blackhawks - logo Chicago Blackhawks Minnesota Wild - logo Minnesota Wild
    4 : 0
  • Anaheim Ducks - logo Anaheim Ducks Calgary Flames - logo Calgary Flames
    4 : 1
  • Semifinále

  • Tampa Bay Lightning - logo Tampa Bay Lightning New York Rangers - logo New York Rangers
    4 : 3
  • Chicago Blackhawks - logo Chicago Blackhawks Anaheim Ducks - logo Anaheim Ducks
    4 : 3
  • Finále

  • Tampa Bay Lightning - logo Tampa Bay Lightning Chicago Blackhawks - logo Chicago Blackhawks
    2 : 4