Hlavní obsah

Kluby NHL se budou zbavovat nepotřebných hráčů. Má dojít i na Hemského

New York

Kanadský magazín The Hockey News sestavil žebříček pěti hráčů NHL, kterým nejvíce hrozí, že budou vyplaceni ze svých smluv. Na páté příčce figuruje český útočník Aleš Hemský, „vítězem“ se pak stal Mike Richards, jenž už v průběhu sezóny byl odeslán na farmu. S platem 5,75 miliónů dolarů byl v nižší soutěži AHL skutečnou raritou.

Foto: Milan Malíček, Právo

Aleš Hemský na tréninku reprezentace

Článek

Vyplacení ze smlouvy je skutečně nešťastnou událostí. Klub se hráče vzdává, přestože se tím nemůže zcela zbavit jeho platu ani zátěže v platovém stropu. Vedení tak činí v momentě, kdy hokejistu se stávajícím kontraktem nemůže vyměnit do jiného klubu a o jeho služby už nemá zájem. Hráči do 26 let musí klub s vyplacením uhradit třetinu smluvně ujednané výplaty, starším hokejistům se musí dát dokonce dvě třetiny. V obou případech je vyplácení rozloženo na dvojnásobně dlouhou dobu kontraktu. Z tohoto důvodu se New York Islanders zbaví platu Alexeje Jašina až s koncem probíhající sezóny, a to se přitom s ruským útočníkem rozloučili už v roce 2007.

Přestože aktuální ročník NHL ještě neskončil, neboť o nejcennější trofej zápasí poslední dva celky - Tampa Bay s Chicagem - už se řeší podoby kádrů pro příští sezónu. Buffalo se ve čtvrtek vzdalo služeb Codyho Hodgsona a další hokejisté napříč soutěží by měli následovat.

Bilance 11 gólů a celkem 32 bodů v 76 utkáních zřejmě o dva roky dříve ukončí angažmá Aleše Hemského v Dallasu. Hrubá nespokojenost s výkony některých svěřenců panuje také ve Philadelphii, kde možná už přestanou trpět, že Vincent Lecavalier, jenž se kolikrát ani nevešel do sestavy, má vyšší plat než Jakub Voráček. Z vedení Flyers sice zní, že se propuštění kanadského forvarda nechystá, nikdo by se však nedivil, kdyby Letci přece jen k nepopulárnímu kroku sáhli. Ohrožen je i Lecavalierův spoluhráč R. J. Umberger.

Hemský, Umberger nebo Lecavalier sice zůstali daleko za očekáváním, ale v NHL jsou ještě dva útočníci, kteří je bezpochyby překonali.

Alexandr Sjomin v této sezóně za sedm miliónů dolarů odevzdal Carolině zoufalých 19 bodů v 57 kláních. Dříve obávaný kanonýr se za rok trefil jen šestkrát. Ani tato mizerná bilance mu však nestačila na to, aby byl nejžhavějším adeptem na vyplacení ze smlouvy.

Tím se totiž stal Mike Richards, jenž se svými výkony natolik znelíbil Los Angeles Kings, že dokonce putoval na 16 utkání na farmu do Manchesteru Monarchs. Olympijský vítěz z roku 2010 a dvojnásobný držitel Stanleyova poháru se tak na krátkou dobu stal spoluhráčem českého brankáře Patrika Bartošáka.

The Hockey News:
5 největších adeptů na vyplacení ze smlouvy
JménoKlubRoční plat v mil. dolarů
1.Mike RichardsLos Angeles Kings5,75
2.Alexander SjominCarolina Hurricanes7
3.Vincent LecavalierPhiladelphia Flyers4,5
4.R.J. UmbergerPhiladelphia Flyers4,6
5.Aleš HemskýDallas Stars4

Reklama