Hlavní obsah

Hloupá srážka pomohla Chicagu k úvodnímu gólu

Kuriózní situace nastala před úvodním gólem páté partie bitvy o Stanleyův pohár v kanadsko-americké NHL. Brankář Tampy Bay Lightning Ben Bishop se před modrou čárou nedohodl s obráncem Victorem Hedmanem a volný puk dopravil do odkryté brány útočník Chicaga Blackhawks Patrick Sharp, čímž načal střelecký účet utkání.

Foto: Kim Klement, Reuters

Kolize mezi brankářem Benem Bishopem a obráncem Viktorem Hedmanem z Tampy Bay Lightning během pátého finálového střetnutí Stanley Cupu.

Článek
Fotogalerie

"Koukal jsem se dopředu, abych měl přehled o hře. Neviděl jsem ho (Bishopa) a ani neslyšel," popsal situaci Hedman, který dojížděl nahozený puk. Stejně jako gólman Tampy. Společně se srazili v levém kruhu a jejich pádu využil k jednomu z nejsnadnějších gólů v kariéře Patrick Sharp. "V hale je takový hluk, že neslyšíte vlastního slova. A takhle to dopadá. Já ho viděl a myslel jsem si, že on mě taky. Tohle se mi stalo poprvé, navíc v tak důležitém zápase. Špatně načasované," lamentoval Bishop.

Nikdo mu ale chybu nevyčítal, naopak se ho všichni zastávali. "Bez něho bychom tady nebyli. A když pominu ten nešťastný incident, byl opět vynikající. Dává nám každý zápas šanci vyhrát. My musíme hlavně střílet víc branek," reagoval trenér Tampy Bay Jon Cooper. "Takové věci se stávají. Pořád jsme měli před sebou ještě 54 minut na to, abychom zápas otočili," podotkl Hedman.

V úvodní třetině bylo Chicago lepší, ale po přestávce převzala Tampa iniciativu a vyrovnala v polovině utkání brankou Valteriho Filppuly. Ale stejně jako minule skórovala jen jednou. "Musíme najít způsob, jak dávat více branek. Všechno začíná ode mě. Musím se zlepšit," přiznal kapitán Steven Stamkos, který ve finále zaznamenal jen jednu asistenci.

Naopak ve velké pohodě hraje Antoine Vermette, který ve 42. minutě rozhodl z brejku o výhře Chicaga a přiblížil mu slavný pohár. Zkušený útočník vstřelil už druhý vítězný gól v letošním finále.

"Někde jsem četl, že o něm trenér Arizony prohlásil, že je to hráč, jehož výkony rostou s důležitostí zápasů. A to dokazuje. Je skvělý na buly i výborným kamarádem mimo led. Tvrdě dře, má zkušenosti. Byla to výborná posila do našeho týmu," komentoval Niklas Hjalmarsson význam Vermettea, kterého Chicago získalo poslední únorový den před uzávěrkou přestupů z Arizony.

Série se nyní vrací do Chicaga a pokračuje v pondělí. Domácí mohou v případě výhry slavit Stanleyův pohár na svém ledě poprvé od roku 1938. "Příští dva dny budou v našem městě šílené. Bude to pořádný hukot, těším se," řekl trenér Joel Quenneville. "Máme psychickou výhodu, chceme toho využít," přidal brankář Corey Schneider. "Nesmíme ale myslet moc dopředu. Čeká nás nejtěžší krok. A jsme taky jenom lidi," podotkl Hjalmarsson.

Reklama

Související témata: