Hlavní obsah

Hudler pobavil Ameriku, pro trofej šel v ponožkách: Jo, Vegas, to je místo

Las Vegas

Šel si pro trofej, na kterou ještě žádný český hokejista nedosáhl. Ještě než si pro Lady Byng Trophy, udělované v NHL za gentlemanské chování v kombinaci s hokejovým uměním, útočník Calgary Jiří Hudler došel, stihl způsobit v sále v Las Vegas při slavnostním ceremoniálu pobavený údiv. A v show pokračoval i při děkovací řeči.

Foto: John Locher, ČTK/AP

Jen v ponožkách s logem klubu Calgary Flames si Jiří Hudler došel pro cenu Lady Memorial Trophy. Nejen tím pobavil celou Ameriku...

Článek
Fotogalerie

Udělování ceny pro hokejové gentlemany nepatří mezi nejočekávanější události večera, ale Hudler z něj udělal zlatý hřeb, kterým pobavil nejen zámořské publikum. Jakmile zaznělo jeho jméno po obligátním" And the winner is (vítězem je...) ... Hudler nejprve objal své blízké a pak si bez bot obutý jen do barevných ponožek kráčel pro cenu. A odmítl i nabízené náhradní boty.

„Nemám žádné boty, omlouvám se. Mám ale nový oblek. Jo, Vegas, to je místo... V botách jsem nemohl vydržet. Seděl jsem v nich hodinu a půl. Čekal jsem, že se Lady Byng bude vyhlašovat jako první, protože je samozřejmě nejdůležitější," vysvětloval český hokejista a způsobil první salvy smíchu. A ty neutichly ani po jeho dalších slovech.

„Ráno jsem se vzbudil a měl jsem na telefonu čtyři zprávy. První byla od Boba Hartleyho: Ujisti se, že Johnny (Gaudreau) šel spát před půlnocí. Druhá byla od Johnnyho, který napsal: Nezapomeň říci Bobovi Hartleymu, že jsem byl v posteli už v jedenáct," pobavil přítomné na účet svého spoluhráče a kandidáta na Calder Trophy pro nejlepšího nováčka (Gaudreau) a kouče Calgary (Hartley).

"Další byla od Petera Hanlona: Poděkuj nejlepšímu PR týmu v lize Calgary Flames. Takže jim můžete zatleskat," pokračoval Hudler. Následně už ve vážnějším tónu poděkoval novinářům a vedení klubu.

Miluju vás

Potlesk si vysloužil za slova směrem ke své rodině. „A to nejdůležitější. Nejlepší den v mém životě byl 7. ledna. Narodila se moje dcera Anna Josefine. Sportovní ocenění jsou skvělá, ale život je život. Miluju svou dceru, miluju vás a miluju Hanu," nezapomněl jmenovat svoji partnerku.

Jeho vtipnou show kvitovala sportovní média napříč Severní Amerikou. „Hudlerův pochod bez bot na pódium byl stejně nečekaný jako to, že se stal klíčovým hráčem Flames a vydobyl si místo mezi největšími gentlemany v lize," hodnotil oficiální server NHL.

Český centr, jenž v životní sezóně nasbíral 31 gólů a 76 bodů, si před středečním vyhlašováním dobře nastudoval historii „své" trofeje. Ujistil, že ví, že slavný Wayne Gretzky ji získal pětkrát. A že on je jejím prvním českým držitelem, nedosáhl na ni ani Jaromír Jágr. „Dobře vím, že jsem prvním Čechem, který ji vyhrál," řekl.

Přestože v zámoří už působí třináct let, uznání se pořádně dočkal až nyní v Calgary, přitom dříve působil v úspěšném Detroitu, kde jeho pozice postupně sílila.

„Od mládí jsem byl lídrem. V Česku jsem začal hrát profesionálně v šestnácti letech. Být lídrem v Detroitu je ale složité, což? Začal jsem, když tam hrál Steve Yzerman, Chris Chelios nebo Nicklas Lidström. V téhle skupince nemůžete vyčnívat. Proto jsem podepsal Calgary. Chci být pro Calgary takový Pavel Dacjuk nebo Henrik Zetterberg. Chápete, co tím chci říct? Chci být v týmu mladých kluků, kterým můžu dát směr," dodal Hudler.

Reklama

Související témata: