Hlavní obsah

Palát je doma. Stanley Cupu se nedočkal, ale chvála se na něj valila

Praha

V jedné ruce vozík s bagáží, ve druhé pes na vodítku. Jedenáct dnů po skončení sezóny dorazil domů poražený finalista Stanley Cupu a nejproduktivnější český hokejista v play off NHL Ondřej Palát. Času zatím nebylo tolik, aby jeden z tahounů Tampy Bay překousl porážku v sérii s Chicagem.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Ondřej Palát po příletu na letiště Václava Havla po skončené sezóně NHL.

Článek
Fotogalerie

K poháru vám chyběly jen dvě výhry, bolí to ještě hodně?

Hlavně ty první dny to nebylo nic moc. Ale za pár dnů jsme si řekli, že sezóna byla i tak úspěšná.

Chicago vyhrálo potřetí za šest let, rozhodly tedy zkušenosti?

Oni prostě vědí, jak v play off vyhrávat, není to žádná náhoda. Zkušení hráči dělají hrozně moc. Zase se to ukázalo.

Ale na Tampu a její výkony se také snášely chvalozpěvy.

Myslím si, že jsme docela perspektivní tým. Nabrali jsme zkušenosti už loni, kdy jsme vypadli v prvním kole s Montrealem a teď samozřejmě ještě víc. Na Chicagu jsme viděli, jak se to projevuje.

Dá se říct, že jste v Tampě spustili hokejové šílenství, jaké si pamatují fanoušci z roku 2004, kdy Lightning vyhráli Stanley Cup?

U nás v aréně bylo plno už na každý zápas v základní části. V play off to ale lidi sledovali i na obrazovkách ve městě, v hospodách. Bylo to hodně velké.

Nakolik za váš průlom vděčíte trenéru Cooperovi?

Je to dobrý člověk. Právník, který ví, jak s námi má mluvit. Jeho strategie je promyšlená. My mladí kluci jsme měli to štěstí, že jsme pod ním hráli už v AHL, a on si nás pak vytáhl do NHL. Věřil nám a my jsme věřili jemu. Cooper je vážně výborný člověk a taky výborný stratég.

Měl k vám řeč po sezóně i generální manažer Steve Yzerman?

Já osobně s ním mluvil asi tři minuty. Říkal, že jsem se mu líbil, byl spokojený. Ať na sobě makám a přijdu na kemp zase dobře připravený.

Ve Zlaté hokejce jste skončil třetí za Voráčkem a Jágrem, takže to určitě byla vaše nejlepší sezóna.

Myslím, že jo. Loni jsem říkal, že bych si přál, aby byla lepší než ta minulá, a myslím, že se to podařilo. Nikdo asi nečekal, že budeme hrát s Tampou ve finále Stanley Cupu. I když to pohárem nakonec neskončilo.

Ale taky to byla pěkně dlouhá sezóna.

V AHL, když jsme vyhráli Calder Cup, tak to bylo podobně dlouhé. Ale v NHL je všechno o hodně těžší, tam jedete na krev ve spoustě zápasů, mnohem víc to bolí. Ale já jsem se fyzicky cítil dobře.

Bylo to i díky souhře vaší formace „trojčat" s Američanem Johnsonem a Rusem Kučerovem?

Každý z nás je jiný. Johnson je malý, ale lítá tam jako blázen a umí dávat góly. Kučerov je šikovný, dokáže se vymotat a má velký talent. Já se snažím hrát po rozích, chodit hodně do soubojů a vyhrávat pro ně puky.

Překvapilo vás, když jste pak v týmu plnil roli asistenta?

Docela jo. Když jsem viděl áčko nažehlené na svém dresu, byl jsem trochu překvapený a nervózní. Ale je to pěkné zadostiučinění za tvrdou práci.

Budete v ní hned pokračovat, nebo teď přijde na řadu i odpočinek?

Na pár dní pojedu na dovolenou do Řecka a pak začnu trénovat ve Frýdku. Užil jsem si už trochu sluníčka na Floridě, teď se ale hlavně těším domů.

Ondřej Palát v sezóně 2014/15
základní část: 16 gólů+47 asistencí
(39. v NHL, 4. v týmu, 4. z Čechů)
play off: 8 gólů+8 asistencí
(13. v NHL, 5. v týmu, 1. z Čechů)

Reklama

Související témata: