Hlavní obsah

Boston za něj obětoval útočnou hvězdu. Spojím se s Pastrňákem, pravil Zbořil

Florida/Praha

Po loňské zkušenosti s Davidem Pastrňákem sáhli v Bostonu i letos po českém hokejistovi. Tentokrát jako svoji první volbu (13.) zvolili obránce Jakuba Zbořila. Ještě čtyřiadvacet hodin před vypuknutím draftu však práva na tuto pozici vlastnili zástupci Los Angeles Kings, jenže zaúřadoval generální manažer Bruins Don Sweeney a do LA poslal útočníka Milana Lucice.

Jakub ZbořilVideo: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Zdá se, že v Bostonu sází na české hráče. Loni byl jejich první volbou útočník David Pastrňák, kterého vybrali „až" z 25. pozice. Nyní o dvanáct příček dříve ukázali na osmnáctiletého Zbořila. „Je to obrovská čest, že zrovna takový tým si mě vybral. Doufám, že jim přinesu něco dobrého," radoval se v rozhovoru pro Sport.cz český mladík, jenž byl zvolen jako čtvrtý obránce celkově a druhý mezi Evropany po Rusovi Ivanu Provorovovi, po němž sáhla Philadelphia Flyers jako číslo 7.

Nervozita Zbořila svírala až chvíli před tím, než byl vybrán. „Já vždycky usnu jako špalek. Nervózní jsem začal být, až když se blížilo to místo, kde bych se na draftu očekával. Potom mě najednou vyhlásili, tak jsem se začal celej klepat. Jenom jsem obejmul rodinu, s agentama jsem se tam trochu pomuchloval (smích) a šel jsem."

Zbořil má radost, že v týmu bude s dalšími českými hráči Davidy Krejčím a Pastrňákem. „Určitě jsem rád, že v klubu nebudu jedinej Čech. Jak dojedu na hotel, tak se hned spojím s Davidem Pastrňákem (smích)."

Předtucha se vyplnilaÚčastník loňského mistrovství světa do 18 let, kde mladí hokejisté získali stříbrné medaile, tak trochu tušil, že by právě u Bruins mohl zakotvit. „Když jsem s nimi měl mítinky, tak jsem si připadal celkem dobře. Dodávali mi pocit, že by to mohlo vyjít právě sem."

Brněnský rodák prožil velmi úspěšnou sezónu v QMJHL (Quebec Major Junior Hockey League), kde v barvách Saint John zaznamenal 33 bodů ve 44 utkáních. Další tři body přidal v pěti duelech playoff. Dostal se i do výběru all stars týmu nováčků QMJHL.

Pravděpodobně v tomto klubu bude pokračovat i příští rok. „Já si myslím, že se do hlavního týmu probojuju tak za 2-3 roky. Teď se budu vracet do Saint John, tam máme velmi dobré vyhlídky pro příští sezónu. Budeme mít hodně silný tým a chceme vyhrát ligu. Na tohle se teď budu zaměřovat," pravil český zadák.

Očekávalo se, že se Zbořil objeví i v nominaci na světový šampionát hráčů do 20 let, nicméně bývalý trenér Miroslav Přerost si ho nevybral, což pro mnohé odborníky bylo velké překvapení.

Aktivní BostonZájem Bostonu o Zbořila byl zřejmě enormní. Kvůli němu nejspíš obětovali útočné eso Milana Lucice, kterého poslali do LA Kings. Na oplátku kromě 13. pozice na draftu získali Medvědi i obránce Colina Millera a gólmana Martina Jonese. 

Stejnou rošádu provedl generální manažer Don Sweeney i u pozice číslo 15. Tentokrát se dohodl s Calgary Flames, kam poslal kanadského beka Dougieho Hamiltona. Za něj naopak dostal tři volby v letošním draftu. Kromě zmíněné 15. pozice, ze které vybral forvarda Zacharyho Senyshyna, získal práva na 45. a 52. volbu, což znamená druhé kolo.

Bruins měli práva i na 14. pozici, ze které vybrali útočníka Jakea DeBruska.

Zbytek draftu začíná dnes v 16 hodin středoevropského času. Ještě bude následovat šest kol. Celkově bude draftováno 211 hráčů.

Reklama

Související témata: