Hlavní obsah

Pronger byl vyměněn do Arizony, přestože před dvěma lety ukončil kariéru

Philadelphia

Zajímavá výměna se udála v NHL mezi týmy Arizony a Philadelphie. Letci se pokusí oživit útočníka Sama Gagnera, na oplátku poslali ke Kojotům důrazného švédského obranáře Nicklase Grossmanna a Chrise Prongera, respektive jeho dosud platný kontrakt. Kanadský zadák totiž odehrál poslední duel 19. listopadu 2011 a o dva roky později prakticky ukončil kariéru, byť oficiální prohlášení o svém konci v NHL dosud neučinil.

Foto: Profimedia.cz

Chris Pronger během působení u Flyers.

Článek

Urostlému zadákovi se stal osudným podzim 2011, kdy ho sužovaly problémy se zraněním oka a ostřesem mozku, což mu znemožnilo další pokračování v kariéře.

Prongerův kontrakt však stále nevypršel a kanadský vítěz olympijských her, mistrovství světa i Stanleyova poháru tak Letcům nadále ukrajoval prostor pod platovým stropem. Prongerova smlouva znemožňovala klubu z Pensylvánie využít 4 941 429 dolarů na výplatu pro jiného člena týmu. Flyers fakticky vypláceli Prongerovi jen 575 tisíc, jelikož byl umístěn na listině zraněných hráčů. Prostor pro angažování jiných borců však byl stále poznamenán původní výší Prongerovy sedmileté smlouvy, z níž však neodehrál ani celé dvě sezóny.

Došlo tak k poměrně absurdní situaci, kdy hokejista už měl jiné zaměstnání, ale přitom byl stále honorován za „práci" profesionálního sportovce. Pronger totiž působí v oddělení NHL zabývajícím se bezpečností hráčů. Mimochodem i tato skutečnost vyvolala v zámoří řadu posměšků, protože sám Pronger byl jako hokejový obránce znám svými často bezohlednými zákroky na soupeře.

Nyní je tedy oficiálně hráčem Arizony, ač se na jejím stadiónu dost možná vůbec neukáže. Kojotům to však příliš vadit nemusí. V klubu se patrně nepočítá s maximálním naplněním prostoru pod platovým stropem, tudíž pro tamní vedení nebyl problém učinit tento ústupek pro získání Nicklase Grossmanna.

Reklama