Hlavní obsah

Přestupy v NHL jsou v plném proudu. Edmonton získal novou jedničku, gólmany mění i další

New York

Souběžně s draftem se také v NHL začalo jednat o větším množství přestupů. Edmonton získal brankáře Cama Talbota z New Yorku Rangers, Antti Niemi míří do Dallasu, Eddie Läck odchází do Caroliny.

Foto: Steve Mitchell, Reuters

Draft NHL ve floridském BB&T Center.

Článek

Kanadský hokejový gólman Cam Talbot byl vyměněn z New York Rangers do Edmontonu. Oilers získali rovněž právo v sedmém kole letošního draftu NHL za jiné tři volby na draftu.

Brzy osmadvacetiletý Talbot má smlouvu ještě na příští sezonu. Pak by se měl stát nechráněným volným hráčem a i proto je rád, že bude mít v NHL příležitost naplno dokázat své kvality.

"Myslím, že jsem teď v dobré pozici. Cítím se psychicky i fyzicky dobře a čeká mě bitva o místo s Benem Scrivensem, ale já jsem na ni připravený," uvedl pro web Edmontonu Talbot, jenž dosavadní krátkou kariéru ve slavné lize strávil ve stínu jasné jedničky Rangers Henrika Lundqvista.

"Když chytáte pár let za někým, jako je Henrik, tak se přiučíte pár věcí a něco pochytíte. Ale pořád chytáte za jedním z nejlepších gólmanů světa, takže moc nezáleží na tom, jak dobře vám to jde. Je těžké se posouvat někam dál," připustil Talbot, jenž má výborné statistiky.

V 57 utkáních základní části inkasoval v průměru přesně dvě branky na zápas a má úspěšnost zákroků 93,1 procenta. Osmkrát udržel čisté konto.

Dallas má práva na finského gólmana Niemiho

Hokejový Dallas získal výměnou za volbu během letošního draftu NHL ze San Jose práva na finského gólmana Anttiho Niemiho. Pokud s ním však Stars do konce června nepodepíšou smlouvu, stane se Niemi nechráněným volným hráčem.

Jednatřicetiletý brankář byl dlouho jedničkou Sharks. V uplynulé sezoně zasáhl vítěz Stanley Cupu 2010 s Chicagem a držitel olympijského bronzu ze Soči do 61 utkání a chytal s průměrem 2,59 inkasované branky na zápas při úspěšnosti zákroků 91,4 procenta. Pětkrát udržel čisté konto.

"Antti je osvědčeným brankářem, který dosud hrál na té nejvyšší úrovni a byl úspěšný. Je to jeden z nejpoctivěji pracujících gólmanů a těšíme se, že se dopracujeme k dohodě," uvedl generální manažer Dallasu Jim Nill.

Celkem si Niemi zachytal v 338 duelech základní části, úspěšnost zákroků má 91,6 procenta, průměrně obdržel 2,39 gólu na zápas a navrch přidal 32 zápasů s nulou. Ve vyřazovacích bojích nastoupil k 62 zápasům, má průměr 2,74 gólu a úspěšnost 90,7 procenta. Dvakrát vychytal nulu.

Carolina získala z Vancouveru švédského gólmana Läcka

Švédský gólman Eddie Läck si v NHL vyzkouší poprvé dres jiného klubu než Vancouveru. Sedmadvacetiletého hokejistu získala Carolina, Canucks za něho obětovala volbu ve třetím kole letošního draftu a také v sedmém kole draftu v příštím roce.

"Carolina mě skutečně moc chtěla. A já jsem z toho nadšený, protože to pro mě je velká příležitost," uvedl pro klubový web Läck, jenž by se měl v brance střídat s Camem Wardem. "Už spoustu let chytá skvěle. Myslím, že se navzájem budeme tlačit k lepším výkonům a věřím, že společně dosáhneme skvělých výsledků," podotkl Läck.

V minulé sezoně nastoupil do 41 zápasů základní části a odchytal je s průměrem 2,45 obdrženého gólu a úspěšností zákroků 92,1 procenta. Dvakrát vychytal čisté konto. Poprvé okusil play off, ve čtyřech duelech inkasoval v průměru 3,03 branky a jeho úspěšnost činila 88,6 procenta. Celkem Läck nastoupil v základní části NHL do 82 utkání, šestkrát vychytal nulu, obdržel průměrně 2,43 gólu a má úspěšnost 91,7 procenta.

Reklama