Hlavní obsah

Na draftu NHL se dočkali i hokejisté z Nizozemska a Číny

Sunrise

Letošní draft nebyl jen o hvězdných jménech jako McDavid či Eichel. Rok 2015 vejde do dějin i díky historicky prvnímu draftovanému Číňanovi, kterým se stal obránce Sung An-tung. Zatímco hokejista, kterého si v šestém kole vybrali New York Islanders, zřejmě zůstane spíše zpestřením události konané na Floridě, nizozemský rodák Daniel Sprong má mnohem reálnější šanci se prosadit v NHL. Rychlé křídlo z Amsterdamu si vybral Pittsburgh už ve druhém kole jako celkově 46. hráče v pořadí.

Foto: Alan Diaz, ČTK/AP

Daniel Sprong je blíže svému snu. Na draftu oblékl dres Pittsburghu.

Článek

„Zatímco fotbal byl v Amsterdamu něco jako v Kanadě hokej, kluziště jsme měli ve městě jen jedno," vypráví nová posila Tučňáků.

„Mezi časem u nás a v Kanadě byl rozdíl šest hodin, takže jsem vstával kolem druhé nebo třetí hodiny ráno, abych viděl zápas Colorada ve Stanley Cupu," citují osmnáctiletého útočníka na stránkách Pittsburghu.

„Říkal jsem tátovi, že bych také chtěl jednou hrát v NHL," líčí mladík, jehož otec Hannie v devadesátých letech reprezentoval Nizozemsko v ledním hokeji. Rodina tak vyšla vstříc Danielovu snu a odstěhovala se do kanadského Quebecu. Po sobotním draftu je holandský talent zase o pořádný kus blíže k dosažení svého cíle. Na rozdíl od svého otce však nemá ambice reprezentovat Nizozemsko na mezinárodních akcích a rád by jednou oblékl dres Kanady.

Zato Sung An-tung je své rodné zemi věrný a Čínu dokonce vedl jako kapitán výběru do osmnácti let. Nyní je prvním čínským hokejistou, který byl draftován klubem NHL, když si jej jako 172. hokejistu vybral New York Islanders. Svou roli možná sehrál i fakt, že spolumajitelem Ostrovanů je Charles Wang, který také pochází z Číny. Sung An-tung přitom nastupoval pouze ve středoškolské soutěži ve Spojených státech, kam odešel v deseti letech s rodinou.

Nabízí se tedy otázka, zda za jeho výběrem nebyly i jiné než sportovní důvody. V šestém kole draftu sice už není příliš na výběr. Přesto bychom našli z historie hodně příkladů, kdy se hráči draftovaní ze zadních pozic stali později oporami týmů NHL. Můžeme jmenovat například Henrika Lundqvista, jenž se v roce 2000 dostal do organizace New York Rangers až v sedmém kole jako 205. hráč v celkovém pořadí. Jiný špičkový gólman Pekka Rinne se roku 2004 umístil až na 258. příčce.

Ze současných českých hokejistů stojí za zmínku Ondřej Palát, jenž se před čtyřmi lety dostal na řadu až jako 208. volba. Marek Židlický byl ze 176. pozice v roce 2001 zabrán New Yorkem Rangers.

Každopádně můžeme už dopředu říci, že Sung An-tung má pořád větší šanci na prosazení než Taro Tsudžimoto, kterého draftovalo Buffalo roku 1974 jako číslo 183. Mělo se jednat o historicky prvního draftovaného Japonce. Později však vedení klubu přiznalo, že žádný hokejista s tímto jménem neexistuje.

Počet draftovaných hráčů podle zemí
Kanada79
USA55
Švédsko20
Rusko18
Finsko13
ČR11
Slovensko5
Švýcarsko4
Lotyšsko3
Čína1
Nizozemsko1
Německo1
Zdroj: eliteprospects.com

Reklama