Hlavní obsah

V NHL začíná trh s volnými hráči. O Frolíka se strhne bitka

Tradičně 1. července v NHL startuje trh s volnými hráči a na um svých agentů nyní spoléhá i desítka českých hokejistů, jimž v zámoří doběhly smlouvy. Někdo už možná novou nezíská, o někoho se kluby poperou. Žhavým zbožím je zejména Michael Frolík, který naposledy působil ve Winnipegu.

Foto: Profimedia.cz

Kde bude hrát v příští sezóně Michael Frolík?

Článek

Sedmadvacetiletý útočník byl před lety považován za následovníka Jaromíra Jágra. Vysoký, statný, navíc také z Kladna. Frolíkovou nejproduktivnější sezónou ale byla ta nováčkovská (2008-09) a po trejdu do Chicaga z něj kouč Joel Quenneville udělal specialistu na oslabení. V nich šikovný hokejista využíval fyzické předpoklady i rychlé bruslení při výpadech do rozhozené obrany. „Taková je teď moje role a trenér mi v ní věří," tvrdil Frolík, když v roce 2013 triumfálně dokráčel v dresu Blackhawks až ke Stanley Cupu.

Právě o takové hokejisty je nyní v NHL mimořádný zájem. Frolík figuruje na třetím místě v tabulce nejžádanějších volných hráčů podle zasvěcených rozborů televize TSN. První je obránce Washingtonu Mike Green, za ním křídlo Anaheimu Matt Beleskey.

Canadiens jsou priorita

V posledních dnech se v souvislosti s Frolíkem mluví především o dvou ambiciózních adresách - Pittsburghu a Montrealu. Český útočník mluvil se zástupci minimálně 10 týmů, ale možnost hrát za Canadiens je na vrcholu jeho priorit. Do Montrealu ostatně každoročně jezdí na letní tréninkový kemp.

Záleží ale, jak se představy Habs budou krýt s míněním Frolíkova agenta Allana Walshe, jenž by pro své klienta údajně rád získal víceletý kontrakt s průměrným ročním platem kolem 5 miliónů dolarů.

Zájem bude jistě i o Michala Neuvirtha, jenž se skvěle rozchytal v Buffalu, těsně před tím než by vyměněn do Islanders. Newyorský klub by českého gólmana rád udržel jako dvojku, která bude krýt záda Jaroslavu Halákovi. O Neuvirthovi ale uvažují i jiné kluby: mezi nimi třeba Philadelphia, kde je jedničkou Steve Mason, nebo Calgary, v němž vypršela smlouva Finovi Rämöovi.

Je ale dost pravděpodobné, že někteří z desítky českých hráčů, jimž po sezóně skončil kontrakt, se už nového nedočkají. Zranění z play off v tomto ohledu výrazně zkomplikovalo situaci Michalu Rozsívalovi, restart kariéry se v New Jersey moc nepovedl Martinu Havlátovi. Kde oba zakotví, to bude otázkou příštích pár dnů, či týdnů. Pro některé z českých borců se ale hokejový život změní možná už během následujících hodin.

Češi v NHL bez smlouvy
Martin Erat (33)2,25
Tomáš Fleischmann (31)4,5
Michael Frolík (27)3,3
Martin Havlát (34)1,5
Jan Hejda (37)3,25
Zbyněk Michálek (32)4
Michal Neuvirth (27)2,6
Michal Rozsíval (36)1,75
Jiří Tlustý (27)2,95
Marek Židlický (38)3
Za jménem v závorce je věk a poslední plat v miliónech dolarů.

Reklama