Hlavní obsah

Co je s Hertlem? Sezónu hodil za hlavu! Chci zase hrát v top lajnách, říká

Praha

Na uplynulou sezónu má Tomáš Hertl jako památku několik jizev. Kdyby mu ale někdo způsobil amnézii, která by mu z hlavy vymazala jeho druhý rok v NHL, nejspíš by se jednadvacetiletý hokejista San Jose ani moc nezlobil. Jeho Sharks po 11 letech nepostoupili do play off, on sám trávil závěr pražského mistrovství světa na tribuně a Slavia, z níž vyrazil do zámoří, sestoupila z extraligy...

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Tomáš Hertl na archivním snímku z utkání s Finskem.

Článek

To bylo trochu moc jobovek najednou, ne?

Já už ale tu sezónu hodil na dovolené za hlavu. Myslím jen dopředu.

Závěr šampionátu, kdy jste se nedostal na led v bojích o medaile, vás ale určitě trápil.

Koho by to nemrzelo. Do smrti si ale budu pamatovat, že jsem hrál před tolika fanoušky, i když na konci to nevyšlo. Chtěl jsem mančaftu pomoct, koukat na hokej seshora mě nemohlo těšit. Ale teď hlavně musím ukázat, že první sezóna v NHL nebyla náhoda, a pořád umím dávat góly.

Jak se na sezónu chystáte?

Trošku jsem začal i s golfem. V Americe všichni ti starší kluci jako Thornton, Pavelski hráli dobře a mně to lítalo do keřů. Mám na to i golfového trenéra, abych si nezkazil záda. Jinak se ale klasicky připravuju s koučem Lukášem Stránským. Trénujeme s Červusem (Romanem Červenkou) a se Sobem (Vladimírem Sobotkou). Je to zábavný, ale i vyhrocený.

Kdy vyrazíte za oceán?

Poletím už kolem 8. srpna. Chtěl jsem být tady s rodinou, s kamarády, ale máme nového kouče a chci se pořádně připravit. Na led nás bude chodit víc pohromadě, snad mi to pomůže.

Jaké jste dostal reference na Petera DeBoera, který naposledy trénoval New Jersey?

Ptal jsem se Džegra (Jágra) a Židly (Židlického) a říkali mi, že je to super kouč. Měli ho rádi. Uvidíme, co budeme mít teď za systém.

Plánujete, že se před DeBoerem budete muset trochu ukázat?

Hokej se pořád mění, ale mě to nerozhodí. Já už v NHL proletěl přes centra zleva doprava. Přizpůsobím se.

Bude to pro vás začátek lepší éry?

Loni ten start nebyl dobrej. Šlo mi to až od půlky sezóny. Chtěl bych do toho vlítnout jinak, od začátku si vydobýt místo. Konkurence je velká, ale já chci hrát v top lajnách a dávat góly.

Po minulé sezóně musel v San Jose skončit trenér McLellan, a čekalo se, že přijdou dalekosáhlé změny. Jenže tolik se jich u vás zase neudálo.

Jádro je stejné, což je dobře, obměnilo se to jen malinko. Já jsem hlavně rád, že zůstali kluci jako Tommy Wingels a Logan Couture. Těším se za nimi, parta je tam úplně super.

Letos už tedy fanoušky nezklamete?

Máme tým na to, abychom šli daleko. Musíme se lidem, co na nás chodí, odvděčit. Letos v únoru jsme prohráli snad 10 ze 13 domácích zápasů, což je hrůza. Přitom máme skoro pořád vyprodáno. Chceme ukázat, že porazíme kohokoli.

Vy sám jste nastoupil ke všem 82 zápasům základní části. Zranění už se nebojíte?

Snad mi nepřibude žádná jizva. Patří to k tomu, ale měl jsem toho za ty dva roky dost, dal bych si v tom pauzu. Program je ale náročný, musím být připravený. Ne, abych půlku zápasů jen tak odjezdil a půlka byla dobrá. Potřebuju dávat góly, pak budu mít i důvěru kouče.

Psychicky jste se už srovnal?

V první sezóně jsem od sebe nic nečekal, ale ve druhé už jsem na sebe vytvořil tlak, zbytečně jsem si to promítal v hlavě. Když pak ale nemáte sebevědomí ani na to udělat kličku, tak to je špatný. A to já neměl ani na mistrovství světa.

Pomohl by psycholog?

V individuálních sportech je to normální. Není špatné mít člověka, který vám poradí, jak ze sebe ten psychický stres dostat a uvolnit se.

Hertlova sezóna 2014-15
Body:31 (7. v týmu)
Góly:13 (7.)
Asistence:18 (8.)
Střely:145 (6.)
Úspěšnost:9 % (12.)
Plus/minus:-5 (25.)
Čas na ledě:14:33 (19.)
Střídání za zápas:20,7 (19.)

Reklama

Související témata: