Hlavní obsah

Sekáč v Montrealu ukázal, jak na to. Velké plány za mořem teď mají Zacha i další mladí dravci

Praha

V kolonce zápasů v NHL mají všichni nulu. Některým ale nechybějí starty na světových šampionátech, jiným vysoké posty v letošním draftu. Pětice českých hokejistů začala svůj sen o dobytí zámoří uskutečňovat už na nováčkovských kempech.

Foto: Steve Mitchell, Reuters

Pavel Zacha obléká dres New Jersey.

Článek

Nejlepší recept, jak se prosadit, ukázal loni v Montrealu Jiří Sekáč. Nade všemi čněl při fyzických testech, mladší spoluhráče předčil v trénincích i v přípravných zápasech. Žádný div, že se protlačil do nabitého kádru Canadiens. Kdo by mohl letos následovat jeho příkladu?

VOJTĚCH MOZÍK (New Jersey Devils)

Pro explzeňského beka začala americká mise nešťastně. Měl problémy s vízem, dokonce nestihl začátek kempu, a když na něj konečně dorazil, nepřiletěla s ním výstroj... „Pro žádného hokejistu to není příjemné, ale snad jsem to nějak zvládl," líčil své patálie. Devils neměli v minulé sezóně v defenzívě zdaleka takové problémy jako v útoku, na příští ročník však mají podepsána nepříliš zářivá jména (Greene, Moore, Gelinas, Merrill, Severson). Mozík nejspíš začne na farmě v Albany, pozvánka do prvního týmu by na sebe ale nemusela nechat dlouho čekat.

JAKUB NAKLÁDAL (Calgary Flames)

Sedmadvacetiletý účastník tří světových šampionátů a člen elitní přesilovkové formace z pražského MS se naopak bude v Calgary muset popasovat s tvrdou konkurencí. Flames mají pod smlouvou elitní beky Brodieho s Giordanem, přetlak ještě zvýšil příchod Hamiltona z Bostonu. „Kuba je skvělý hráč i člověk," popisoval seznámení na kempu Flames junior Tomáš Šoustal. Otázkou je, co se zkušeným borcem udělá, když ho Calgary pošle na farmu. Ta je sice od letošního roku ve slunné Kalifornii, ale NHL se tam nehraje. Nakládalovým konkurentem navíc bude i ostřílený krajan Ladislav Šmíd, který už za mořem působí 10 sezón.

DOMINIK SIMON (Pittsburgh Penguins)

Při mistrovství světa udivil rychlostí, schopností vytvářet šance i pohotovým zakončením. Teď má možnost zazářit také mezi superhvězdami Malkinem, Crosbym a Kesselem. Nováčkovská smlouva, kterou dvacetiletý útočník podepsal s Tučňáky, je jen základní podmínkou. První dvě formace Penguins vypadají neprůstřelně, ale i v květnu v Praze Simon ukázal, že mu stačí ke zviditelnění minimální čas na ledě. Bývalý hráč Sparty a Plzně se patrně objeví i na farmě Pittsburghu ve WilkesBarre. Ale šance na první tým není rozhodně malá.

PAVEL ZACHA (New Jersey Devils)

Šestka letošního draftu odjela z nováčkovského kempu Ďáblů s příjemnými pocity, ale bez smlouvy. „Vedl si jako profesionál. Skvěle pracoval, příkladně se choval," vychvaloval český přírůstek nový generální manažer New Jersey Ray Shero. Veteránský útok Devils by si zasloužil oživení, a pokud klub se Zachou počítá pro novou sezónu, měl by ho podepsat do 18. srpna. Osmnáctiletý mladík má ovšem stále platný kontrakt v Liberci, kvůli čemuž se jednání o smlouvě prodlužují. „Devils se rozhodli přebudovat tým, chci být jeho součástí," přál si Zacha.

JAKUB ZBOŘIL (Boston Bruins)

Moc velké cíle pro příští sezónu si naopak nedávala třináctka draftu. Po Zbořilovi sáhli Bruins, kteří se kvůli němu vzdali miláčka bostonského publika Lucice. „Do hlavního týmu se probojuju tak za dva až tři roky," řekl Zbořil, který se chce soustředit na juniorku v Saint John a moc neplánuje, že by následoval příkladu Davida Pastrňáka, který si za Boston zahrál už v osmnácti. Na nováčkovském kempu ale dostal Zbořil přednášku, že by měl na sobě víc zapracovat. „Řekli jsme mu, jakou kondiční úroveň u nás očekáváme," promluvil bekovi do duše Jay Pandolfo, který má za sebou 15 let v NHL. Třeba i díky těm pár větám čeká podobně dlouhá zámořská kariéra také na Zbořila.

Reklama