Hlavní obsah

Eliáš má po nemoci fyzičku jako silný kuřák

NEW JERSEY

Hokejistu Patrika Eliáše čeká dlouhá pouť k tomu, aby se dostal znovu do kondice, v níž byl před onemocněním těžkou žloutenkou. Podle listu Star Ledger je na tom nyní stejně jako člověk, který vykouří krabičku cigaret denně. K tréninku s týmem se připojí nejdříve koncem měsíce.

Foto: PRÁVO

Patrik Eliáš

Článek

Eliáš, zřejmě největší otazník blížící se nominace na olympiádu do Turína, od začátku měsíce individuálně trénuje. Pod dohledem kondičního trenéra sám krouží po ledě, zkouší střelbu. Ale vždy jen na chvíli. Po kratičkých cvičeních je podle listu úplně zemdlený.

Každou chvíli musí sledovat svůj tep na sporttesteru, který má připevněný na ruce. "Šedesát... sedm," hlásí trenérovi po zhruba čtyřicetisekundovém zápřahu přerývaně mezi zrychleným dýcháním. Pak se patnáct vteřin klouže po ledě. "Padesát pět," volá. Teprve když se mu tep ustálí, může pokračovat v tréninku. "A to byl jedním z nejlépe připravených hráčů v lize," podotýká list.

Devětadvacetiletý útočník, jenž v posledních pěti sezónách vyhrál v New Jersey kanadské bodování týmu, zápolí se žloutenkou typu A od března. Přišel kvůli tomu o zlatou medaili z mistrovství světa ve Vídni, teď mu vážně hrozí, že nepojede ani na olympiádu.

Ztracené kilogramy už nabral

Jeho návrat je ve hvězdách. Na led chodí před, nebo po tréninku New Jersey. V ničem nepřipomíná hvězdu, která má zdědit po Scottu Stevensovi kapitánské "céčko". Uvažuje se o tom, že by začátkem prosince měl naskočit znovu do soutěžního zápasu. "Abych byl upřímný, nikdo nemůže odhadnout, kdy se vrátí," řekl generální manažer Lou Lamoriello.

Eliášovo zlepšení přibrzdil začátkem listopadu na týden natažený břišní sval. Optimismus ale neztrácí. "Bylo to dlouhá cesta, ale vracím se. Vím, že budu stejně silný jako předtím, možná ještě silnější," prohlásil hokejista, který nemocí zhubl zhruba o patnáct kilogramů. Teď už má svých běžných 97.

"Jen se na něj podívejte, vždyť by mohl hrát už dnes," prohlásil Eliášův spoluhráč Scott Gomez. Jenže podle deníku Star Ledger je daleko od pravdy. Trénovat s týmem prý český hokejista začne až koncem měsíce.

Reklama